Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Κορονοϊός: Η τρίτη δόση θα βοηθήσει να βγει με ανοσία ο χειμώνας – Το ξέσπασμα και η προειδοποίηση Τσιόδρα

Σήμερα εμβολιάζεται για τρίτη φορά ο πρωθυπουργός

«Είναι απογοητευτικό όλα αυτά τα δώρα που μας δίνει καθημερινά η επιστήμη να τα προσπερνάμε και να θέτουμε σε κίνδυνο την ζωή μας αλλά και των γύρω μας».

Σε αυτή την φράση ειδικός μιλώντας στο Newsbeast συμπύκνωσε την ανεξήγητη πλέον άρνηση τόσων πολιτών να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Ειδικά όταν έχει χορηγηθεί σε πάνω από 6 δισ. ανθρώπους (τουλάχιστον με την α’ δόση) σε όλο τον κόσμο με ελάχιστες παρενέργειες.

Η κατάσταση χειροτερεύει στην χώρα μας με τους νεκρούς να κινούνται ανάμεσα σε 30 και 40 κάθε μέρα, με τα νοσοκομεία στην Βόρεια Ελλάδα να πιέζονται και να νοσηλεύουν κυρίως ανεμβολίαστους και με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να απευθύνει έκκληση στους πολίτες της πόλης του να εμβολιαστούν.

Ο χειμώνας δεν έχει δείξει ακόμα τα «δόντια» του και μαζί με τον κορονοϊό ένας νέος πονοκέφαλος για τους επιστήμονες, η γρίπη, κάνει δυναμική επανεμφάνιση. Η ανησυχία είναι μεγάλη, καθώς τα μέτρα έχουν χαλαρώσει, οι εμβολιασμοί παραμένουν χαμηλά και το τείχος ανοσίας έχει μείνει στην μέση…

Οι επιστήμονες δεν θέλουν να βρεθούν όπως λένε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Ο φόβος της συγκυκλοφορίας των δυο ιών υπήρχε πέρυσι, παραμένει και φέτος και ο μόνος τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος για τη γρίπη είναι να κάνουν το εμβόλιο ιδίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Κορονοϊός: Μόνη λύση η 3η δόση

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε γιατί πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση όλοι όσοι είναι άνω των 50 ετών και αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας.

«Η τρίτη δόση χορηγείται για να ενισχύσει την ανοσία αλλά και να προστατεύσει για περισσότερο χρόνο όσους εμβολιάζονται» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου. Μάλιστα τόνισε ότι από μελέτες που έχουν γίνει σε χώρες όπου έχει ήδη χορηγηθεί η τρίτη δόση φαίνεται ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπανιότερες και ηπιότερες. Επσης, όσοι κάνουν την τρίτη δόση έχουν 11 φορές χαμηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό και 20 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν.

Τσιόδρας: Σταματήσαμε ν’ ακούμε τους ειδικούς

Το κακό ξεκίνησε όταν οι Έλληνες σταμάτησαν ν’ ακούν τους ειδικούς. Γυρνώντας τον χρόνο πίσω και κάνοντας μια αποτίμηση ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, είπε ότι η Ελλάδα πήγε καλά με την πανδημία γιατί στα πρώτα κύματα οι πολίτες άκουγαν τους ειδικούς και πρόσεχαν και συμμορφώνονταν με τους κανόνες προστασίας κλείνοντας τ’ αυτιά τους σε αντιεπιστημονικές και επικριτικές απόψεις.

Ξεσπώντας όπως το συνηθίζει και μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών ο κ. Τσιόδρας εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά όλων εκείνων οι οποίοι, όπως ανέφερε, «διατυπώνουν αντιεπιστημονικές ανοησίες, ενώ δεν έχουν ιδέα πώς γίνεται η σύγκριση των δεδομένων». Είπε όμως και κάτι άλλο. Προειδοποίησε επικαλούμενος το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων (ECDC) ότι οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα δουν έξαρση της πανδημίας.

Τρίτη δόση του εμβολίου σήμερα για τον πρωθυπουργό

Επιστρέφοντας σήμερα από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςκαι ακολουθώντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έκανε ήδη την 3η δόση του εμβολίου, θα πράξει το ίδιο. Θα βρεθεί στο εμβολιαστικό κέντρο Προμηθέας το μεσημέρι και θα κάνει το τρίτο «τσίμπημα» στέλνοντας για ακόμα μια φορά μήνυμα στους πολίτες να εμβολιαστούν για να προστατευτούν από την πανδημία.

Άνοιξε η πλατφόρμα για το Freedom Pass: Data – Οι δικαιούχοι

Άνοιξε χθες το μεσημέρι η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το Freedom Pass: Data.

Δικαιούχοι είναι όλοι οι νέοι ηλικίας 15-17 ετών (γεννηθέντες από 1/1/2004 έως και 31/12/2006) οι οποίοι θα έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού COVID-19, έως και τις 31/12/2021.

Η προσφορά αφορά πακέτο δεδομένων 50GB που ισχύει για 5 μήνες και αποδίδεται σε έναν ενεργό αριθμό κινητής τηλεφωνίας ανεξαρτήτως του παρόχου (Cosmote, Vodafone, Wind) και του είδους (συμβόλαιο, καρτοκινητό, εταιρικό, ιδιωτική) της σύνδεσης. Η αίτηση για την απόκτηση του πακέτου γίνεται από τον γονέα ή τον ασκούντα τη γονική μέριμνα, και υποβάλλεται, είτε ηλεκτρονικά, μέσω του freedompass.gov.gr, είτε στα ΚΕΠ, δηλώνοντας τον αριθμό στον οποίο πρόκειται να πιστωθεί το πακέτο. Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας γίνεται εντός 24 ωρών από την αίτηση. H παροχή χορηγείται μια φορά ανά Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) εμβολιασθέντος και ανά σύνδεση κινητής τηλεφωνίας.

Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου