Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Κορονοϊός: Περιορισμοί τέλος παντού για τους πλήρως εμβολιασμένους – Ελευθερία κινήσεων και στις κόκκινες περιοχές

Νέες επιτροπές και επανεμφάνιση Τσιόδρα

Κορονοϊός: Περιορισμοί τέλος παντού για τους πλήρως εμβολιασμένους – Ελευθερία κινήσεων και στις κόκκινες περιοχές

Ένα νέο πλαίσιο με περισσότερες ελευθερίες για τους πλήρως εμβολιασμένους αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η κυβέρνηση.  Ακόμα και στις κόκκινες περιοχές όσοι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα, ενώ δεν αποκλείεται στους κλειστούς χώρους η διασκέδαση για όσους έχουν «τσιμπηθεί» να γίνεται μετά μουσικής και χωρίς περιορισμό στο ωράριο.

Όλο αυτό γίνεται τόσο γιατί υπάρχουν διαμαρτυρίες για την μεταχείριση των εμβολιασμένων όσο και γιατί υπάρχουν αντιδράσεις και από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Τέλος στα lockdown όπως τα ξέρουμε

Την Τετάρτη θα μάθουμε τη νέα δομή του ΕΟΔΥ δια στόματος του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη. Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος όμως είπε και κάτι άλλο. Η φράση: «εκπέμπουμε πολύ καθαρά μηνύματα σε σχέση κυρίως με τους εμβολιασμένους» δείχνει ότι τα lockdown όπως τα ξέρουμε αποτελούν παρελθόν.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν πρόκειται να ξαναμπεί σε lockdown και σημείωσε τη διαφορά που υπάρχει σε σχέση με πέρυσι, τόσο στα στοιχεία της εξέλιξης της πανδημίας, όσο και στην αντοχή του συστήματος Υγείας: «Ο Οκτώβριος του 2021 δεν έχει σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο. Αν δει κανείς τα αναλυτικά στοιχεία, καταλαβαίνει ότι ακόμα και εκεί που υπάρχει πίεση, απέχουμε πολύ -κυρίως σε ότι αφορά την πίεση του ΕΣΥ- από αυτά που είχαμε παλιότερα. Δεν υπάρχει περίπτωση lockdown» επισήμανε σύμφωνα με πληροφορίες μιλώντας στους υπουργούς.

Οι νέες επιτροπές και η επιστροφή του Σωτήρη Τσιόδρα


Αυτό που επίσης θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα είναι η δημιουργία μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία θα είναι ολιγομελής και θα έχει ρόλο και για άλλα θέματα υγείας εκτός του κορονοϊού. Η επιτροπή των ειδικών μένει όπως την ξέρουμε. Θα συνεχίσει να συνεδριάζει και να εισηγείται μέτρα όπως κάνει μέχρι σήμερα. Παράλληλα όμως, η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ προχωρά στην δημιουργία μιας επιτροπής η οποία θα απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς με επικεφαλής τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Κανονικά η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Τη διεξαγωγή κανονικά της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης παραπέμποντας σε απόφαση που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε άνοιγμα των περισσοτέρων δραστηριοτήτων. Έχουμε καθημερινά συγχρωτισμούς από διαδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα γίνουν οι παρελάσεις» επισήμανε. Συμπλήρωσε, δε, ότι στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου «το κυρίαρχο μέτρο θα είναι η ισχυρή σύσταση για χρήση προστατευτικής μάσκας». Διευκρίνισε, τέλος ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου να διεξαχθεί μόνο για εμβολιασμένους.

Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου