Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Κορονοϊός: Τρομάζει η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης – Πρεμιέρα για τα Πανεπιστήμια, ποια θα ανοίξουν αργότερα

Το στοίχημα του χειμώνα που πρέπει να κερδηθεί

Με τα μισά κρούσματα της Κυριακής να εντοπίζονται πλέον στην Βόρεια Ελλάδα, η κατάσταση δείχνει να επιδεινώνεται ραγδαία προκαλώντας μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση ειδικά στην Θεσσαλονίκη.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και πολλοί είναι αυτοί που λένε ευθέως ότι το μίνι lockdown που εφαρμόζεται ήδη δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

Η μόνη λύση είναι να πειστούν να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν πράξει και είναι πολλοί στην Βόρεια Ελλάδα.

Το πώς αντιμετωπίζεται η κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα το μαρτυρούν δύο γεγονότα. Η συμπεριφορά των θεατών σεσυναυλία του Γιάννη Πάριου που αναγκάστηκε να την διακόψει, αφού κάποιοι ξέχασαν ότι υπάρχει πανδημία, αλλά και το γεγονός ότι από την 1η Οκτωβρίου που τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα πολλοί είναι εκείνοι που πηγαίνουν να διασκεδάσουν σε κοντινούς νομούς, αφού μετά τη μια τη νύχτα στην Θεσσαλονίκη εφαρμόζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Το στοίχημα που θέλουν όλοι να κερδηθεί για το επόμενο διάστημα είναι να μην ζήσουμε χειμώνα σαν τον περσινό. Και μπορεί από την κυβέρνηση να τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι lockdown σαν αυτά που ζήσαμε δεν θα υπάρξουν ξανά, αν δεν αποδώσουν τα μέτρα και αν δεν χρησιμοποιηθούν ευρέως τα «όπλα» που υπάρχουν στην διάθεσή μας για να πολεμήσουμε τον κορονοϊό, όπως το εμβόλιο, τα διαγνωστικά τεστ και τα μέτρα υγιεινής, τότε για κάποιες περιοχές το σκληρό lockdown μπορεί να γίνει μονόδρομος.

Ανοίγουν τα Πανεπιστήμια

Το άνοιγμα των Πανεπιστημίων είναι μια από τις δραστηριότητες που προβληματίζουν λιγότερο κυβέρνηση και ειδικούς αφού τόσο το προσωπικό όσο και οι φοιτητές έχουν φορέσει τα γυαλιά στους υπόλοιπους με ποσοστά ρεκόρ σε εμβολιαστική κάλυψη. Ωστόσο, κάποιοι πρυτάνεις θέλοντας να είναι πιο έτοιμοι σε υγειονομικό επίπεδο αποφάσισαν να ανοίξουν τα Ιδρύματά τους μια εβδομάδα μετά.

ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ξεκινούν τα μαθήματα από σήμερα Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου.

ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ΠΑΜΑΚ, Πάντειο και Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανακοίνωσαν την έναρξη των μαθημάτων από τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου, για την «καλύτερη προετοιμασία τους στην εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου».

Διαφοροποιήσεις υπάρχουν στις επιμέρους σχολές και στα τμήματα των Πανεπιστημίων, όπως για παράδειγμα στο ΕΚΠΑ, όπου στο Τμήμα Φιλολογίας ξεκινούν τα μαθήματα στις 4 Οκτωβρίου, ενώ το Τμήμα Ψυχολογίας στις 11 Οκτωβρίου, όπως και στη Νομική Σχολή.

Όλα τα μέτρα

Διδακτικό προσωπικό και φοιτητές, όταν προσέρχονται στα Πανεπιστήμια, οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

  • να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για Covid-19, τον οποίο έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών ή
  • να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή
  • να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορονοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το edupass, στην οποία οι φοιτητές θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ. Τα πιστοποιητικά θα επιβεβαιώνονται από το σύστημα, το οποίο συνδέεται με τις βάσεις του ΕΟΔΥ, ενώ τα δεδομένα θα διαγράφονται μετά από επτά ημέρες.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα σύμβασης παροχής υπηρεσιών από τα πανεπιστήμια να προσλαμβάνουν άτομα για τον αποκλειστικό έλεγχο της διασφάλισης τήρησης των μέτρων. Έχουν εκταμιευθεί 2,6 εκατομμύρια ευρώ προς τα Πανεπιστήμια για τον σκοπό αυτό.

Ακόμη, το ΥΠΑΙΘ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, δεσμεύτηκε για τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα ΑΕΙ.

Κάθε Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, ορίζει τον υπεύθυνο διαχείρισης Covid-19 και τον αναπληρωτή του.

Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ, που αφορά στη διδασκαλία μαθημάτων υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής, σεμιναρίων εργαστηρίων και κλινικών ή πρακτικών ασκήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου πραγματοποιείται με διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών και σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.

Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.

Η διενέργεια πρακτικής άσκησης φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών με φυσική παρουσία σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ειδικότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τους όρους που ισχύουν ανά φορέα για τους λοιπούς εργαζόμενους.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η φύση του διδασκόμενου μαθήματος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με χρήση μάσκας (π.χ. αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών).

Τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα Υγιεινής και Καθαριότητας/Απολύμανσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους των ΑΕΙ, η διασφάλιση επαρκούς αερισμού, ο συνεχής καθαρισμός και η εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εργαστηριακό εξοπλισμό.

Λειτουργία αιθουσών πολυμέσων –αναγνωστηρίων– βιβλιοθηκών: Είσοδος με επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού αποτελέσματος. – Υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Φοιτητικά γυμναστήρια: Λειτουργία σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των γυμναστηρίων.

Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος: Εφαρμόζονται τα μέτρα και οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα φοιτητικά εστιατόρια και τα κυλικεία (σε εσωτερικούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες) – Δυνατότητα λήψης φαγητού σε πακέτο για τους μη εμβολιασμένους ή μη (διευκρινιστικά) νοσήσαντες φοιτητές, υπό την προϋπόθεση μη παραμονής στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.

Φοιτητικές εστίες: Τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Καθαριότητας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της εστίας.

Απομόνωση σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ τυχόν διαμένοντος φοιτητή σε φοιτητική εστία που έχει διαγνωστεί ως θετικός στην Covid-19 σε μονόκλινο δωμάτιο, εφόσον δεν διαμένει ήδη σε τέτοιο τύπο δωματίου.

Τελετές ορκωμοσίας με φυσική παρουσία: Η είσοδος εκπροσώπων του ΑΕΙ, φοιτητών και επισκεπτών θα πραγματοποιείται κατόπιν επίδειξης βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Προγράμματα ανταλλαγής – κινητικότητας φοιτητών, διδακτικού και λοιπού προσωπικού των ΑΕΙ (π.χ. Erasmus) θα διενεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια.

Ίδιοι όροι λειτουργίας ισχύουν και για τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και τα Κολέγια.

 Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου