Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Νέος ΕΝΦΙΑ, προϋπολογισμός και κρατικά φέσια στο ραντάρ των θεσμών

Στην Αθήνα ο Ντέκλαν Κοστέλο για να «τσεκάρει» τα 15 ορόσημα που συνδέονται με την πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στην Αθήνα βρίσκεται ο γνωστός από τα χρόνια των μνημονίων και της εποπτείας Ντέκλαν Κοστέλο ο οποίος σήμερα είναι αρμόδιος για την εποπτεία του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0».

Η επίσκεψη του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν στην ελληνική πρωτεύουσα συνδέεται με τις διαβουλεύσεις που αναμένονται σήμερα για να επιβεβαιωθεί ότι η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει τα 15 ορόσημα που συνδέονται με την πρώτη δόση των 4,12 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών,Θεόδωρος Σκυλακάκης, έχει δηλώσει ότι η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει από την πλευρά της τα 15 ορόσημα με στόχο να κατατεθεί το αίτημα για τη δόση εντός του Οκτωβρίου και αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί στις σημερινές συζητήσεις είναι εάν υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις και διορθώσεις από πλευράς Κομισιόν.

12η αξιολόγηση

Την ίδια ώρα, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για τη 12η αξιολόγηση και στις 19-20 Οκτωβρίου τη σκυτάλη παίρνουν οι επικεφαλής.

Στο επίκεντρο αυτής της αξιολόγησης η οποία συνδέεται με την εκταμίευση δόσης 743 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκονται οπροϋπολογισμός του 2022, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε υγεία και δικαιοσύνη αλλά και το μεγάλο αγκάθι της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί και το σχέδιο που θα παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο στους θεσμούς για τον νέο ΕΝΦΙΑ, όπου εκεί θα υπάρξουν μεγάλες ανατροπές από το 2022, με την εφαρμογή μιας νέας ενιαίας κλίμακας για κύριο και συμπληρωματικό φόρο. Κεντρικό στοιχείο της νέας κλίμακας θα είναι οι περισσότεροι συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.

Με βάση τον σχεδιασμό, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται στην περίπτωση που ένα ακίνητο έχει αξία άνω των 300.000 ευρώ και όχι το σύνολο της περιουσίας, όπως προβλέπει το ισχύον σύστημα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα προκύψουν μεγάλες ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων που η συνολική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει αυτό το ύψος. Οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα, οι οποίες κυμαίνονται από 10% έως και 30% και είναι ανάλογες με το ύψος της ακίνητης περιουσίας, θα ενσωματωθούν στον τελικό φόρο, ενώ παραμένουν ως έχουν οι φοροαπαλλαγές για ευπαθείς ομάδες, οι οποίες και κυμαίνονται από 50% έως και 100%.

Πιο συγκεκριμένα στο τραπέζι της 12ης αξιολόγησης θα βρεθούν:

Το νέο λογιστικό σχέδιο στο δημόσιο που θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2022.Η αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ για να τεθεί σε ισχύ από το 2022.Οι παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας για να εξυγιανθούν ζητήματα ανταγωνισμού.Η ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού με ανώτατο πλαφόν έκτακτου προσωπικού.Η λειτουργία του Project Preparation Facility μέσω του ΤΑΙΠΕΔ για την προετοιμασία έργων του Ελλάδα 2.0. Πρέπει να λειτουργούν πλήρως μέχρι τη 12η έκθεση, όπως και ο νέος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις.Οι αλλαγές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη στρατηγική αποεπένδυσης και τα ειδικά δικαιώματα που κατέχει στις τράπεζες.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου