Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Παρέμβαση 500 εκατ. ευρώ για επιδότηση ρεύματος και επίδομα θέρμανσης ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Το κυβερνητικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης - Οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα, Σκρέκα και Σκυλακάκη

Διπλασιασμό της έκπτωσης για το ηλεκτρικό ρεύμα και ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης με διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδικεύοντας το κυβερνητικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Όπως είπε, το κονδύλι για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος θα φτάσει τα 326 εκατ. ευρώ και για το επίδομα θέρμανσης τα 168 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα οι συνολικές κυβερνητικές παρεμβάσεις να είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για το επίδομα θέρμανσης ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο αριθμός των δικαιούχων θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο και ότι θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις που φτάνουν το 68% στο ποσό του επιδόματος ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του καταναλωτή.]

Το επίδομα αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς παιδιά, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα παιδί, κατά 59% για νοικοκυριά με δύο παιδιά και κατά 38% για νοικοκυριά με τρία παιδιά. Για κάθε προστατευόμενο παιδί αυξάνεται κατά 20% (αντί για 10% που ίσχυε).

Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ από τα 80 ευρώ.

Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων κ.ά.

Σταϊκούρας: Απειλή για την ανάκαμψη οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα

«Οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα τους τελευταίους μήνες στις διεθνείς αγορές αποτελούν απειλή για την ανάκαμψη», τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Σταϊκούρας.

Οι αυξήσεις στην ενέργεια, κυρίως στο φυσικό αέριο, συνιστούν αποτελούν μια νέα ενεργειακή κρίση, συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών. «Κρίση πανευρωπαϊκή που οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, παροδική σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όμως οξεία σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις σε παγκόσμιο επίπεδο, κρίση που προκαλεί επιπλέον βάρος στα νοικοκυριά, ιδιαίτερα τα πλέον ευάλωτα», τόνισε και συμπλήρωσε πως αυτή η ενεργειακή κρίση αναδεικνύει μια νέα πρόκληση για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η οποία επιβάλλει δράση τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κώστας Σκρέκας: Διπλασιασμός της επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια – Επιπλέον μείωση για τα νοικοκυριά που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Διπλασιασμό της επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια, πρόσθετη μείωση για τα νοικοκυριά που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και εμπορικές εκπτώσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Με τον τρόπο αυτό, όπως τόνισε ο υπουργός, δημιουργείται αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας για το κοινωνικό σύνολο και μόνιμος αποσβεστικός μηχανισμός για την αντιστάθμιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια που αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα

Οι ανακοινώσεις:

Η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου αυξάνεται από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα. Πρακτικά η επιδότηση ανεβαίνει από τα 9 στα 18 ευρώ το μήνα.Επιπλέον η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από 300 – 600 κιλοβατώρες το μήνα, πάνω από την έκπτωση 30 % που χορηγεί από τον Αύγουστο και απευθύνεται σύσταση στους εναλλακτικούς προμηθευτές να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 24 ευρώ το μήνα «ώστε, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, να μη δουν καμία αύξηση στους λογαριασμούς»Στο φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση 15.% προς τους προμηθευτές προκειμένου εκείνοι να την μετακυλίσουν στους οικιακούς καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι το φυσικό αέριο (όπως και άλλα καύσιμα θέρμανσης πέρα από το πετρέλαιο) εντάχθηκε στο επίδομα θέρμανσης.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι η εξέλιξη της κρίσης έχει υπερβεί κάθε πρόβλεψη ενώ έκανε λόγο για πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσής της

Σκυλακάκης: Τα νέα κριτήρια και τα ποσά για το επίδομα θέρμανσης

Αύξηση της βάσης υπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης στα 300 ευρώ από 220 ευρώ που είναι σήμερα καθώς και αναπροσαρμογή των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τους δικαιούχους ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης εξειδικεύοντας το νέο καθεστώς για το επίδομα θέρμανσης.

Ειδικότερα σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη:

Το ποσό του επιδόματος για μία μέση οικογένεια αυξάνεται κατά 59%Το ελάχιστο ποσό διαμορφώνεται στα 100 ευρώ από 80 ευρώ και το μέγιστο στα 750 ευρώ από 650 ευρώΓια κάθε παιδί η προσαύξηση θα είναι 20% από 10%

Με βάση τα παραπάνω μία οικογένεια με δύο παιδιά στο κέντρο της Αθήνας θα λάβει φέτος επίδομα 181 ευρώ από 114 ευρώ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης 299 ευρώ από 188 ευρώ, στη Κοζάνη το ύψος του επιδόματος αυξάνεται στα 469 ευρώ από 295 ευρώ και στη Φλώρινα το ποσό ανεβαίνει στα 496 ευρώ.

Όσον αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια για τον άγαμο διαμορφώνονται στα 14.000 ευρώ έναντι 12.000 ευρώ, για οικογένεια με δύο παιδιά στα 26.000 ευρώ από 24.000 ευρώ και για τρία παιδιά το όριο αυξάνεται στα 29.000 ευρώ από 26.000 ευρώ

Παράλληλα η αξία της ακίνητης περιουσίας για άγαμο αναπροσαρμόζεται στα 180.000 ευρώ από 130.000 ευρώ και για έγγαμο διαμορφώνεται στα 300.000 ευρώ από 250.000 που είναι σήμερα.

Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι το συνολικό κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται στα 168 εκ. ευρώ από 84 εκ. ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων στο ένα εκατομμύριο από 700.000 που ήταν πέρυσι.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου