Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Σεξουαλική παρενόχληση: Φοιτήτριες καταγγέλλουν μαιευτήρα – γυναικολόγο στην Ιατρική Σχολή

Γνωστός γιατρός στο Αρεταίειο νοσοκομείο κατηγορείται από σύλλογο φοιτητών ότι τις παρενοχλεί σεξουαλικά

Ένα νέο κεφάλαιο με καταγγελίες φοιτητριών, μετά από αυτές σε ΑΠΘ και Τμήμα ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ έχει ξεσπάσει στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και συγκεκριμένα στο Αρεταίειο νοσοκομείο όπου φοιτήτριες καταγγέλουν γνωστό γυναικολόγο – μαιευτήρα και καθηγητή στην Ιατρική Σχολή Αθηνών για σεξoυαλική παρενόχληση.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες των φοιτητριών το «μενού» των πρακτικών του γνωστού μαιευτήρα, επίκουρου Καθηγητή Μαιευτικής Γυναικολογία, περιλαμβάνει από βραδινά προσωπικά μηνύματα στο messenger και χονδροειδή σεξουαλικά αστεία μέχρι προσπάθεια απομόνωσης των φοιτητριώνκατά μόνας με τον γυναικολόγο έξω από το νοσοκομείο. Οι φοιτήτριες τον κατηγορούν ότι με όχημα ομάδα που έχει δημιουργήσει ο ίδιος στο facebook, τις προσεγγίζει κάνοντας τους σεξιστικά, παρενοχλητικά και απρεπή σχόλια.

Πριν από μερικές ημέρες, οι φοιτήτριες δημοσίευσαν σε social media ομάδα του Συλλόγου Φοιτητών την εξής καταγγελία, οργανώνοντας παράλληλα την κινητοποίηση τους, η οποία λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες στο Αρεταίειο νοσοκομείο:

«Καλούμε όλους τους φοιτητές σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 04/10 και ώρα 08:30 στη Β’ Γυναικολογική Κλινική (Αρεταίειο) μετά την κατ εξ ακολούθηση απαράδεκτη παραβιαστική συμπεριφορά του υπεύθυνου φοιτητών προς τις συμφοιτήτριες μας.

Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια που έχει βιώσει ή παρατηρήσει ανάλογα περιστατικά κατά την εκπαίδευσή του τόσο από τον ίδιο όσο κι από άλλους εκπαιδευτές να έρχεται σε επαφή με το ΔΣ του συλλόγου μας και μέσω αυτού ανώνυμα και με ασφάλεια να τα καταγγέλει!»

Ανάμεσα στα άλλα στο κείμενό τους οι φοιτήτριες καταγγέλλουν τα εξής: «Ο εν λόγω καθηγητής επιμένει να πάμε να πάρει ένα καφέ έξω από το χώρο του νοσοκομείου. Εγώ διστάζω, αλλά δεν ήθελα να φανώ υπερβολική παρότι, όπως και σε άλλες φοιτήτριες είχε κάνει και σε μένα σεξουαλικά αστεία. Εν τέλει πήγαμε σ’ένα πολύ κοντινό καφέ. Στην διαδρομή ξεκίνησαν από την αρχή τα άβολα αστεία όπως ‘Φαίνεσαι σεβάσμια κοπέλα, δε με κοιτάς στα μάτια, μου μιλάς και στον πληθυντικό’ με την απάντησή μου να είναι ‘σας μιλάω στον πληθυντικό γιατί είστε καθηγητής μου’ και η απάντηση ήταν ‘άρα δεν είναι θέμα η διαφορά ηλικίας.’’ Προσπάθησα να αποφύγω τέτοια σχόλια και όταν με ρωτούσε κάτι άσχετο όπως τι δουλειά κάνουν οι γονείς μου, το υπερανέλυα για ν’αποπροσανατολίσω από οποιαδήποτε συζήτηση. Βέβαια, γρήγορα με ρώτησε την ηλικία των γονιών μου και όταν απάντησα το σχόλιο που ακολούθησε ήταν ‘πάλι καλά, γιατί αλλιώς θα ήταν παράξενο’.”

{….} « Είχε σκοπό να απομονώσει την συμφοιτήτριά μας, μακριά από το νοσοκομείο, μακριά από τους συμφοιτητές της και τους ειδικευόμενους ώστε να κάνει ανενόχλητος τα σχόλια του».

Για τα συχνά σεξουαλικά του σχόλια οι φοιτήτριες στην καταγγελία τους αναφέρουν: «αντιδράμε με άβολα γελάκια ή ψυχρά βλέμματα αφού φοβόμασταν να μην είμαστε υπερβολικές». Σε άλλο σημείο της καταγγελίας αναφέρεται: «Οι κοπέλες που μοιράστηκαν φωτογραφίες μηνυμάτων εκφράζουν φόβο, ανησυχία, άγχος, για την συμπεριφορά του στην κλινική και για την αντιμετώπισή του στην εξέταση, αν τον μπλόκαραν ή δεν του απαντούσαν».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Newsbeast, σήμερα (6/10/2021) συνεχίστηκαν για τρίτη μέρα οι διαμαρτυρίες των φοιτητριών στο Αρεταίειο νοσοκομείο, με την απαίτηση να απομακρυνθεί ο καθηγητής από τη θέση του υπεύθυνου φοιτητών για την Γυναικολογία αλλά και συνολικά από την εκπαιδευτική διαδικασία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Απ’ ο, τι ανέφεραν στο Newsbeast οι ίδιες πηγές τα παραπάνω σχόλια είναι ένα μόνο ένα ψήγμα από όσα έκανε ο γυναικολόγος καθώς συχνά τα σχόλια του ήταν ευθέως χυδαία και σεξιστικά. Ο εν λόγω γυναικολόγος ξεκίνησε την πορεία του στο συγκεκριμένο νοσοκομείο πριν από 7 χρόνια ως ειδικευόμενος και είχε δείξει από τότε, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μια περίεργη συμπεριφορά με ανάρμοστα σχόλια σε γυναίκες συμφοιτήτριες του αλλά και εργαζόμενες. Ήταν αθυρόστομος και έκανε σεξιστικά σχόλια χονδροειδή στις γυναίκες.

Όταν τελείωσε η ειδικότητα του έφυγε από το νοσοκομείο για να επιστρέψει στη Β’ γυναικολογική κλινική πριν από ένα χρόνο. Τέλος, πάλι σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο διευθυντής της συγκεκριμένης κλινικής απάλλαξε σήμερα τον εν λόγω μαιευτήρα από τα καθήκοντα του υπεύθυνου των φοιτητών στο νοσοκομείο ενώ από τις δε φοιτήτριες ζήτησε να κάνουν τις καταγγελίες τους επώνυμα, κάτι που σύμφωνα με τις ίδιες τις αποθαρρύνει από το να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου