Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Τουρκία: Κλιμακώνει τις προκλήσεις απειλώντας με έρευνες και γεωτρήσεις παντού – Δείτε τον χάρτη

Oι Τούρκοι φαίνεται πως αγνοούν παντελώς τη συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου 

ΗΤουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. Κλιμακώνει μάλιστα την ένταση και απειλεί ανοιχτά με γεωτρήσεις αλλά παράλληλα και με έρευνες σε περιοχές δυνητικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ έδειξε το πρωί της Τετάρτης χάρτες τους οποίους έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη (12/10) το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Με βάσει τους εν λόγω χάρτες οι Τούρκοι φαίνεται πως αγνοούν παντελώς τη συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς φτάνουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα έως την Κάσο, τη Ρόδο στα έξι μίλια από την Πάφο και περιλαμβάνουν την περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ο χάρτης του τουρκικού υπουργείου Άμυνας

«Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, των συμφερόντων και των ενδιαφερόντων μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας θα συνεχιστεί» λέει η Τουρκία

Η Τουρκία διαμηνύει μεταξύ άλλων πως «η προστασία και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, των συμφερόντων και των ενδιαφερόντων μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα όπως ήταν μέχρι τώρα».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλη Κωστίδη «ο χάρτης είχε κοινοποιηθεί στον ΟΗΕ και πριν από 1,5 χρόνο σε περίοδο μεγάλης έντασης με την Ελλάδα και τώρα η Άγκυρα τον φέρνει ξανά στο προσκήνιο».

Οι χάρτες όπως επίσης και οι παράλληλες απειλές για έρευνες, αποτελούν σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ συνέχεια των προκλητικών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε περί μονομερούς ανακήρυξης ΑΟΖ από την Τουρκία ενώ εστάλη και επιστολή στον ΟΗΕ με την οποίοι η Άγκυρα αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία ελληνικών νησιών.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου