Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Η αποτίμηση του ταξιδιού Μητσοτάκη στο Λονδίνο – Η διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα και οι προσδοκίες για επενδύσεις

Έδειξε ότι η Ελλάδα, ακόμα και μέσα στην πανδημία, είναι μια χώρα με προοπτική

Ένα διήμερο γεμάτο συναντήσεις ήταν αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη στην βρετανική πρωτεύουσα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, επισκέφτηκε το Λονδίνο αποφασισμένος όχι μόνο να φέρει ξανά στο προσκήνιο και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο το θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά και να δείξει στους Βρετανούς ότι η Ελλάδα ακόμα και μέσα στην πανδημία, είναι μια χώρα που αλλάζει και είναι ανοικτή σε επενδύσεις με προοπτική.

Το ταξίδι αυτό, είχε προετοιμαστεί με κάθε λεπτομέρεια από το κυβερνητικό επιτελείο και εκτός από την συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον, είχαν μελετηθεί προσεκτικά τόσο η έκθεση του Πρωθυπουργού στα Βρετανικά ΜΜΕ όσο και οι επαφές με επενδυτές, επιχειρηματίες και λομπίστες.

Πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί τώρα. Γιατί, ο Έλληνας Πρωθυπουργός με το που πέρασε το κατώφλι της Downing Street, ζήτησε από τον Βρετανό ομόλογό του να επιστρέψει στην Ελλάδα τους ανεκτίμητους θησαυρούς που ξερίζωσε ο Έλγιν από τον Παρθενώνα. Η απάντηση είναι ότι πλέον η χώρα μας έχει άλλο ένα όπλο στην φαρέτρα της.

Πρόκειται για την απόφαση της Unesco, που προβλέπει ότι η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν αφορά την συνεννόηση μεταξύ Μουσείων αλλά έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα. Με άλλα λόγια το Βρετανικό Μουσείο βγαίνει από την μέση και η υπόθεση γίνεται διμερής.

Το τι θα ακολουθήσει είναι ακόμα θολό και ο χρόνος επίσης που μπορεί να έχουμε εξελίξεις είναι άγνωστος. Όμως, η συζήτηση άνοιξε ξανά και είναι στο χέρι της κυβέρνησης να αποδείξει ότι δεν είναι φωτοβολίδα αλλά μια κίνηση προσεκτικά μελετημένη και με συνέχεια.

Τι φέρνει στις βαλίτσες του ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Η πρώτη μέρα στο Λονδίνο ήταν αφιερωμένη στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η δεύτερη όμως, αφορούσε μόνο την εικόνα της Ελλάδας που είναι φιλική στις επενδύσεις. Το χαλί, είχαν στρώσει τόσο τα ταξίδια που είχαν προηγηθεί στην Βρετανία, τόσο από τον Υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, όσο και από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας την εικόνα της χώρας στους επενδυτές και επιχειρηματίες που συνάντησε βρήκε θερμή ανταπόκριση και μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έλειψαν οι συγκρίσεις ανάμεσα στο επενδυτικό και φορολογικό περιβάλλον που υπάρχει στην Γηραιά Αλβιώνα με αυτό που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα.

Τους ενημέρωσε επίσης ότι έχει μειωθεί η γραφειοκρατία και με τον ψηφιακό μετασχηματισμό η αλληλεπίδραση των επιχειρήσεων με το κράτος γίνεται με τον πλέον ομαλό και ανώδυνο τρόπο. Έφερε επίσης ως παραδείγματα πολυεθνικούς κολοσσούς που ήδη έχουν πάρει θέση στην χώρα όπως η Microsoft, η Pfizer, η Cisco και η Digital Realty.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανταπόκριση που εισέπραξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν κάτι παραπάνω από θετική αλλά αυτό αναμένεται να αποδειχθεί στην πράξη.

Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου