Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Κορονοϊός: «Έκρηξη» διασωληνωμένων και εισαγωγών – Μέτρα πάλι στο τραπέζι – Έρχεται νέα καμπάνια για τους ανεμβολίαστους

Πέρασε το όριο συναγερμού η Θεσσαλονίκη - Τι θα ισχύσει για rapid τεστ εργαζομένων και εστίαση

Αποθαρρυντική είναι η εικόνα από την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα μας, καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι αμείλικτοι προβληματίζοντας έντονα κυβέρνηση και ειδικούς που αναζητούν τρόπους αφενός για να συνεχίζει να «τρέχει» το πρόγραμμα «Ελευθερία» και αφετέρου να σταματήσει η χαλάρωση και να τηρούνται απαρέγκλιτα οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στους ανεμβολίαστους.
Μόνο χθες οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 421 ενώ σε μια ημέρα οι εισαγωγές έφτασαν τις 323. Με αυτά τα δεδομένα και με το Σάββατο τα κρούσματα να αγγίζουν τις 5.000 έχει σημάνει συναγερμός, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast έρχεται νέα καμπάνια εγρήγορσης, για να μας βρει θωρακισμένους το νέο κύμα της πανδημίας που ήδη «χτυπά» και τη χώρα μας.

Εν τω μεταξύ, μέσα στο Σαββατοκύριακο γίναμε μάρτυρες καταγγελιών από τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, ο οποίος πήγε σε ταβέρνα στην Καλαμπάκα και δέχθηκε επίθεση από τον ιδιοκτήτη, επειδή διαμαρτυρήθηκε για την απουσία ελέγχου στα πιστοποιητικά εμβολιασμού σε κλειστό χώρο. Και πέρα από την επώνυμη αυτή καταγγελία, είναι σαφές ότι οι επιχειρηματίες έχουν χαλαρώσει τους ελέγχους, επειδή δεν επιθυμούν εντάσεις με τακτικούς πελάτες τους ή μη που δεν είναι εμβολιασμένοι.

Η Θεσσαλονίκη έχει περάσει το όριο του συναγερμού

Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ κοντά πλέον στις μέγιστες τιμές που καταγράφηκαν τον περασμένο Απρίλιο. Για αρκετές εβδομάδες υπήρξε μία σχετικά ήπια αυξητική τάση γύρω από υψηλές τιμές ιικού φορτίου, όμως αυτό που παρατηρείται στις πιο πρόσφατες μετρήσεις είναι ότι ο ρυθμός αυτός επιταχύνεται, που σημαίνει ότι ο ιός διασπείρεται στην κοινότητα πολύ πιο γρήγορα. Το κώδωνα του κινδύνου χτύπησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος σημείωσε: «Είμαστε σε σημείο συναγερμού. Η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Τέλη της άλλης εβδομάδας θα έχουμε και το αποτύπωμα της εβδομάδας της 28ης Οκτωβρίου».

Μέτρα στο τραπέζι – Στις καλένδες η σκέψη για sms στους ανεμβολίαστους;
Πληροφορίες του Newsbeast αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο τα όποια μέτρα ληφθούν να αφορούν αποκλειστικά και μόνο τους ανεμβολίαστους. Οι νέοι περιορισμοί δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν ακόμα και μέσα στην εβδομάδα και θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθούν τα υποχρεωτικά rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους. Εξετάζεται να γίνει υποχρεωτικό ένα διαγνωστικό τεστ κάθε 48 ώρες. Επίσης, στο τραπέζι είναι και το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η επίδειξη rapid test ή πιστοποιητικού νόσησης για όσους ανεμβολίαστους θέλουν να καθίσουν ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους στην εστίαση.

Επίσης, αυτό που εξετάζεται είναι οι εξωτερικοί μικτοί χώροι διασκέδασης να είναι κυριολεκτικά εξωτερικοί. Δηλαδή, να πρέπει να έχουν μόνο στέγαστρο και όχι πλαϊνά προστατευτικά, που χρησιμοποιούνται για την προστασία από το κρύο. Αν υπάρχουν πλαϊνά, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 1,30 ύψος, ειδάλλως θα θεωρούνται κλειστοί χώροι. Μεταξύ των μέτρων είναι επίσης και η πρόταση να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους.

Όσον αφορά στο θέμα της μαζικής αποστολής sms στους ανεμβολίαστους για να πειστούν να εμβολιαστούν, παρότι ετέθη από μέλη της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μετά και την δημόσια διαφωνία του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την εισήγηση αυτή καθώς επίσημα δεν είχε ανακοινωθεί τίποτα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η σκέψη υπήρχε μόνο ως εισήγηση και δεν υπήρχε η πρόθεση να εφαρμοστεί από σήμερα Δευτέρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου