Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Κορονοϊός: Ημέρα επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών – Σε κλοιό νέων μέτρων οι ανεμβολίαστοι

Ζήλεψε την γρίπη ο κορονοϊός - Εμβόλιο κάθε χρόνο - Ανοίγει την Παρασκευή η 3η δόση για τους άνω των 18

Με την μελάνη στα φύλλα πορείας να είναι νωπή η κυβέρνηση προχωρά ίσως και από σήμερα στην επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών για να καλύψει τα κενά στο ΕΣΥ. Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας καταβάλλονταν προσπάθειες από τους ιατρικούς συλλόγους να αποφευχθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών αλλά η συμμετοχή σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast είναι κάτι παραπάνω από μικρή.

Έτσι, τα πρώτα φύλλα πορείας αναμένεται -όπως όλα δείχνουν- να φύγουν σήμερα κυρίως για πνευμονολόγους και παθολόγους.

Κορονοϊός: Σφίγγει και άλλο ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους

Με τον πληθυσμό ενός μικρού ακριτικού νησιού να χάνεται κάθε μέρα από τον κορονοϊό τα νέα μέτρα δείχνουν μονόδρομος. Άλλωστε το προανήγγειλε και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου χθες, βάζοντας μια νέα ορολογία στην μάχη κατά της πανδημίας, τις «σημειακές παρεμβάσεις».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή των ειδικών μπορεί να συνεδριάσει ακόμα και σήμερα, λόγω της επετείου του Πολυτεχνείου την Τετάρτη, και να εισηγηθεί νέους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους.

Ακολουθώντας τα χνάρια άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου και εκεί η πανδημία καλπάζει, δεν αποκλείεται οι κινήσεις εκείνων που αρνούνται ακόμα και σήμερα τον εμβολιασμό να περιοριστούν στα βασικά.

Το ακραίο σενάριο περιλαμβάνει απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων ακόμα και σε ανοικτούς χώρους με rapid test και έτσι να επιτρέπεται μόνο η μετάβαση στην εργασία τους, σε καταστήματα τροφίμων και σε φαρμακεία. Ωστόσο, παρά τις επίμονες εισηγήσεις των ειδικών στην κυβέρνηση εμφανίζονται διστακτικοί ακόμα στο να προχωρήσουν σε μια τέτοια απόφαση, καθώς εκτιμούν ότι οι περιορισμοί στις κινήσεις των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας είναι ήδη αρκετά αυστηροί. Αυτό που δεν φεύγει από το κάδρο, είναι το «γαλλικό» μοντέλο το οποίο συνδέει την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού με την 3η δόση για τους πολίτες άνω των 65 ετών. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το όριο να είναι τα 60 έτη αλλά για να ισχύσει και αυτό το μέτρο περιμένουν την λήψη μιας απόφασης για το σύνολο της ΕΕ.

Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει

Τη «μονιμότητα» της γρίπης φαίνεται να «ζήλεψε» ο covid19. Τα όσα είπε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας μόνο ανησυχία προκαλούν.

Εξηγώντας πως η μετάλλαξη Delta ανέτρεψε τα πάντα όσον αφορά στις επιστημονικές εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας, λίγους μήνες πριν, αποκάλυψε ότι ο ιός θα γίνει ενδημικός και δυστυχώς θα είναι μαζί μας κάθε χρόνο, όπως ο ιός της γρίπης. Αυτό σημαίνει ότι η αναμνηστική δόση, η λεγόμενη και 3η δόση θα μας «συντροφεύει» τα επόμενα χρόνια όπως και το εμβόλιο της γρίπης.

Σημείωσε μάλιστα ότι η τρίτη δόση, φαίνεται πως είναι πιο αποτελεσματική από τη δεύτερη όσον αφορά στην προστασία.

Ανοίγει νωρίτερα η πλατφόρμα για τους άνω των 18 για την 3η δόση

Την Παρασκευή 19/11 ανοίγει τελικά η πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την δεύτερη δόση. Προϋπόθεση για την χορήγηση τρίτης δόσης, είναι να έχουν περάσει έξι μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna, δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και ένας μήνας από την ολοκλήρωση του εμβολιαμσού τους για την ομάδα των ανοσοκατασταλμένων.

Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη δόση εμβολίου για πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna, γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή με την μισή δόση του εμβολίου της Moderna. Για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση γίνεται είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, είτε με Pfizer ή με μισή δόση Moderna.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί, ότι μέσα σε μια εβδομάδα κλείστηκαν πάνω από 200.000 ραντεβού πρώτης δόσης, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα μέτρα έφεραν αποτέλεσμα.

Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου