Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Ελευθερίες τέλος από σήμερα για τους ανεμβολίαστους – Οι εννέα χώροι που είναι «απαγορευτικοί»

Η ευρωπαϊκή πορεία της πανδημίας θα κρίνει την συνέχεια για την Ελλάδα

Με την Αυστρία να γυρίζει από σήμερα στον εφιάλτη του καθολικού lockdown και με την Γερμανία να ομολογεί ότι η κατάσταση στην χώρα είναι δραματική και να παίρνει σκληρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, η Ελλάδα μπαίνει κι εκείνη στον χορό των μέτρων με το βλέμμα στους δείκτες της πανδημίας αλλά και στην Ευρώπη.

Η καθημερινότητα των ανεμβολίαστων μπαίνει από σήμερα σε πιο σφιχτή μέγγενη με μοναδικό στόχο να πειστούν κάποιοι εξ’ αυτών να κλείσουν ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολιασμού τους.

Την ίδια ώρα, η πλατφόρμα για την τρίτη δόση άνοιξε και τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να κάνουν από τώρα τον προγραμματισμό τους. Πολλές ημέρες του Δεκεμβρίου είναι ήδη κλεισμένες σε μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα όπως αυτό του Προμηθέα.

Ένας άλλος στόχος, όπως τον περιγράφουν κυβερνητικά στελέχη, είναι να μείνει ανοικτή η αγορά τα Χριστούγεννα. Η εικόνα πάντως στο ΕΣΥ παραμένει δραματική με τις ΜΕΘ να είναι γεμάτες και με την πλειοψηφία των ασθενών να είναι ανεμβολίαστοι. Αν δεν αναστραφεί η εικόνα μέσα στο επόμενο 15νθήμερο πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται τα χειρότερα παρότι επιμένουν να ξορκίζουν το lockdown.

Τα μέτρα που φέρνουν νέα πραγματικότητα

Μια νέα πραγματικότητα λοιπόν περιμένει από σήμερα τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Οι περιορισμοί αυξάνονται, ενώ υπάρχουν και πρόσθετα μέτρα όπως στο ωράριο των καταστημάτων αλλά και στο ωράριο προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων στην εργασία τους έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα ΜΜΜ.

Οι εννέα χώροι που είναι «απαγορευτικοί» για ανεμβολίαστους

Από σήμερα, όσοι πολίτες δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης δεν θα μπορούν να εισέρχονται στους εξής χώρους:

κέντρα διασκέδασης

κλειστοί χώροι εστίασης

θέατρα

κινηματογράφοι

μουσεία

εκθέσεις

συνέδρια

γυμναστήρια

γήπεδα

Οι χώροι που οι ανεμβολίαστοι θα έχουν «ελευθέρας»

Πρόκειται για τις αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές αγορές και ζαχαροπλαστεία), στα φαρμακεία και τα ΜΜΜ για τις αστικές μετακινήσεις.

Επίσης, στα ΜΜΜ για τις υπεραστικές μετακινήσεις, στην εκπαίδευση, στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), στους χώρους λατρείας, στο λιανεμπόριο στα κομμωτήρια και στους ανοικτούς χώρους εστίασης. Σε όλα αυτά όμως, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα γίνεται έλεγχος για rapid test.

Νέο ωράριο για τα εμπορικά καταστήματα

Χριστουγεννιάτικος στολισμός σε κατάστημα στην Αθήνα

Η εβδομάδα ξεκινά επίσης με τα εμπορικά καταστήματα να έχουν νέο ωράριο το οποίο θα είναι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Αυτό αποφασίστηκε, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι για τους χώρους που είναι ανοικτοί για όλους, δηλαδή φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι και κάβες), διατηρείται ο περιορισμός, με όριο το ένα άτομο ανά εννέα τετραγωνικά μέτρα.

Δημόσιες υπηρεσίες

Ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας και η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και τις οδηγίες του αρμόδιου Προϊσταμένου.

Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοιό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.

Οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων και οι συναντήσεις εργασίας πραγματοποιούνται, μέσω τηλεδιάσκεψης ή μέσω φυσικής παρουσίας με τη συμμετοχή έως επτά ατόμων.

Ιδιωτικές επιχειρήσεις

Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό, εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, εξαιρουμένων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού [επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ελληνικών ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.]. Ειδικώς ως προς τις τράπεζες, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).

Δικαστήρια, εισαγγελίες, έμμισθα, άμισθα υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό

Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου