Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Κορονοϊός: Νέα μέτρα μετά το ρεκόρ 5.449 κρουσμάτων – Σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό

Δραματική τροπή της πανδημίας - Από «κόσκινο» και η εστίαση

Οριακή είναι η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας με τους επιδημιολογικούς δείκτες να καταγράφουν την ανιούσα στην Βόρεια Ελλάδα (828 μολύνσεις στη Θεσσαλονίκη) και όχι μόνο και τους ειδικούς να επιχειρούν να βρουν το βέλτιστο τρόπο για να περιχαρακωθεί η ξέφρενη πορεία του κορονοϊού που προκαλεί νέες πιέσεις στο ΕΣΥ.

Από χθες συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ ο πρωθυπουργός λαμβάνει συνεχή ενημέρωση για την επιδείνωση του επιδημιολογικού αποτυπώματος της Ελλάδας. Σε λίγη ώρα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ηρώδου Αττικού, ενώ ενδεικτική της ανησυχητικής κατάστασης είναι και η επανεμφάνιση του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, καθότι μπαίνει σε πρώτο πλάνο, όταν δυσκολεύει επιδημιολογικά η κατάσταση.

Επισπεύδονται τα νέα μέτρα

Μπορεί η κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι νέο lockdown σε οικονομία και κοινωνία δεν έρχεται, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast αναμένεται αυστηροποίηση του πλαισίου για τους ανεμβολίαστους στις κόκκινες περιοχές με αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους και αυστηροποίηση της προσβασιμότητάς τους σε μικτούς χώρους.

Ανάμεσα στις προτάσεις είναι:

  • Να διευρυνθούν οι αποστάσεις στους μικτούς χώρους, από 1,5 μέτρο στα 2 μ.
  • Μείωση των ατόμων που θα κάθονται σε κάθε τραπέζι, από 10 άτομα σε 6
  • Απαγόρευση μουσικής στους εξωτερικούς χώρους.
  • Για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία υπάρχουν εισηγήσεις για rapid test 3 φορές την εβδομάδα (από 2 πού ισχύει σήμερα) με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Παράλληλα, εξετάζεται η χορήγηση κινήτρων προκειμένου να μετακινηθούν γιατροί σε νοσοκομεία της περιφέρειας, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η επίταξη ειδικοτήτων ως έσχατο μέσο – αν απαιτηθεί- για να αποσυμπιεστεί η κατάσταση στο ΕΣΥ αλλά και της συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.


Αύξηση εμβολιαστικής κάλυψης

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση σε παράλληλο χρόνο επιχειρεί να αυξήσει το τείχος ανοσίας του πληθυσμού «τρέχοντας» το πρόγραμμα «Ελευθερία», προσπαθώντας να πείσει ολοένα και περισσότερους πολίτες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Συγχρόνως έμφαση δίνεται και στη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου, σε όσες ομάδες πολιτών έχει ήδη κοινοποιηθεί μέσω SMS πως βρίσκονται στην ομάδα προτεραιοποίησης.

Από «κόσκινο» και η εστίαση

Η χαλάρωση που επικρατεί σε σχέση με την τήρηση των μέτρων στα καταστήματα εστίασης σε συνδυασμό με την «έκρηξη» των κρουσμάτων φέρνουν νέους περιορισμούς και στους εξωτερικούς μικτούς χώρους καφέ, εστιατορίων και μπαρ. Έτσι, είναι πιθανό ό,τι ισχύει στους κλειστούς χώρους, δηλαδή πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσούντες, να ισχύει και για εξωτερικούς χώρους κλειστούς περιμετρικά με τζάμια. Το μέτρο αυτό έχει πέσει στο τραπέζι των ειδικών και μένει να αποδειχθεί εάν θα «κλειδώσει» τελικά για τις κόκκινες περιοχές.

 Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου