Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Κορονοϊός: Ο νέος χάρτης της καθημερινότητας και των Χριστουγέννων

Τα πέντε μέτρα Μητσοτάκη για την πανδημία - Το συμβόλαιο τιμής και η επίκληση του φιλότιμου

Το σχέδιο των επόμενων δυο μηνών για την ανάσχεση του πανδημικού κύματος, ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ της Πέμπτης (18/11) απευθυνόμενος με τηλεοπτικό μήνυμα στον ελληνικό λαό. Ακτινογραφώντας τα πέντε μέτρα τα οποία εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, ξεχωρίζει ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από άλλες δραστηριότητες. 

Αυτό, ίσως να αποτελεί το ύστατο μέσο πίεσης έτσι ώστε να σπεύσουν να κάνουν το «τσίμπημα».

Στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός, αφού σκιαγράφησε την κατάσταση στην χώρα μας επιχείρησε να εξηγήσει γιατί θρηνούμε τόσους νεκρούς καθημερινά και μίλησε για «αχρείαστες απώλειες», τις οποίες απέδωσε στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Απευθυνόμενος και στο «φιλότιμο» των Ελλήνων περιέγραψε ως ένα συμβόλαιο τιμής που υπέγραψε η κυβέρνηση με την κοινωνία, το γεγονός ότι ο ίδιος δεσμεύθηκε να μην ξανακλείσει τίποτα με την προϋπόθεση ότι οι πολίτες θα κάνουν χρήση της ασπίδας στον κορονοϊό, δηλαδή, το εμβόλιο.

Αιτιολογώντας την λήψη νέων μέτρων σε αυτή την χρονική στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι όλα τα κράτη προσαρμόζουν συνεχώς τη στάση τους ανάλογα με τη συμπεριφορά του ιού, τις τοπικές, δημογραφικές ιδιομορφίες, αλλά και την ισορροπία μεταξύ της επάρκειας ενός μέτρου και της δυνατότητάς του να εφαρμοστεί και να αποδώσει και αυτήν την πολιτική ακολουθεί και ο ίδιος.

Αυτό που σχολιάστηκε ότι έλειπε όμως από το μήνυμα του Πρωθυπουργού ήταν η αναφορά στην χρήση της μάσκας. Ένα μέτρο το οποίο πολλοί επιστήμονες έχουν ζητήσει μετ’ επιτάσεως να γίνει και πάλι υποχρεωτικό, τόσο σε ανοικτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.


Τι θα ισχύει από την Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους

Όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, δεν θα γίνονται δεκτοί σε κανέναν κλειστό χώρο ούτε καν με την επίδειξη τεστ. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται από κάθε είδους διασκέδαση όπως: σινεμά, θέατρα, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γήπεδα και γυμναστήρια. Με rapid test θα μπορούν ωστόσο να ταξιδεύουν με τις υπεραστικές συγκοινωνίες, να πηγαίνουν στην δουλειά τους, στην εκκλησία, στο λιανεμπόριο, στο κομμωτήριο και σε ανοικτούς χώρους εστίασης.

Θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνους, λαϊκές αγορές και ζαχαροπλαστεία), στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα φαρμακεία.

Τα παιδιά από 4 έως 17 ετών θα μπορούν να μπαίνουν παντού με την επίδειξη self test.

Εκκλησία μόνο με τεστ

Στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, το προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου. Η επιτήρηση αυτού του μέτρου ήταν μέχρι σήμερα μόνο από τους φορείς της Εκκλησίας αλλά τώρα όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι και από την Πολιτεία.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού με ημερομηνία λήξης για τους άνω των 60

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που επιτρέπει την είσοδο σε κλειστούς χώρους για τους εμβολιασμένους θα έχει πλέον ημερομηνία λήξης για τους άνω των 60 ετών. Το πιστοποιητικό αυτό παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Οι άνω των 60 που δεν έχουν προχωρήσει στην 3η δόση θα έχουν έναν μήνα περιθώριο για τον εμβολιασμό τους μετά την πάροδο του εξαμήνου. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ από τις 13/12.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι με επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εισηγηθεί και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο.

Επανέρχεται το κυλιόμενο ωράριο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Ένα μέτρο το οποίο δεν είναι άγνωστο αφού έχει εφαρμοστεί κατά την διάρκεια της πανδημίας είναι το κυλιόμενο ωράριο στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στόχος του είναι να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα Μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία. Εδώ, θα υπάρχουν ειδικές διευκολύνσεις για τους εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και προσλήψεις υγειονομικών στο ΕΣΥ στην θέση όσων είναι σε αναστολή

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν πιο εντατικά και κάλεσε την κοινωνία να βάλει πλάτη και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους βάζοντας στο κάδρο τοπική αυτοδιοίκηση, επιστημονικούς φορείς και επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.

Προανήγγειλε προσλήψεις στις θέσεις των ανεμβολίαστων υγειονομικών που είναι σε αναστολή αλλά και την ενίσχυση του ΕΣΥ με ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και επίταξη υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών.

 Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου