Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Στις 13:00 συνεδριάζει η Επιτροπή Επιδημιολόγων – Στις 18:00 ανακοινώσεις από τον Πλεύρη

Φόβοι ακόμη και για 10.000 κρούσματα την ημέρα 

Σε εξέλιξη είναι η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ξέφρενη πορεία του κορονοϊού που προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις στο ΕΣΥ μετά τα μαύρα ρεκόρ κρουσμάτων των τελευταίων ημερών.

Σήμερα Τρίτη (2/11) στις 13.00 συνεδριάζει η Επιτροπή Επιδημιολόγων και στις 18.00 θα γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες του Newsbeast, ένα από τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για τους ανεμβολίαστους στις κόκκινες περιοχές.

Κορονοϊός: Φόβοι ακόμη και για 10.000 κρούσματα την ημέρα

Με το φόβο τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες να εκτοξευτούν περαιτέρω ο κυβερνητικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση.

Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε γνωστή σήμερα την απόφαση μέσα στο επόμενο 10ήμερο να ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού της τρίτης δόσης για όλους ενώ ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα lockdown.

Στο ζοφερό σενάριο να φτάσουν τα κρούσματα στα 10.000 αν δεν ληφθούν μέτρα αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης 2/11, ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.

«Εχτές είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, σε πολύ μικρό αριθμό τεστ. Από αυτά τα 5.500 κρούσματα, περίπου τα 1.000 ήταν στην Αττική. Στην Αττική μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου 100% στα λύματα, δηλαδή διπλασιασμό. Η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ ψηλά νούμερα στα κρούσματα. Μπορούμε πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στις 10.000 κρούσματα. Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί» προειδοποίησε μεταξύ άλλων.

«Νομίζω δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την επιμονή στον εμβολιασμό, και την υποχρεωτικότητα, ενώ υπήρχε χρόνος για να καλυφθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού ειδικά του δημόσιου τομέα, και να πάμε σε αυτούς που φοβούνται για κάποιο λόγο. Αυτοί δεν είναι αρνητές. Νομίζω ότι έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια να πλησιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους» πρόσθεσε ο κ. Θωμαΐδης.

«Στην Αθήνα καταγράφουμε αυτή τη βδομάδα μια αύξηση επιπλέον 15%, και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες μία αύξηση της τάξεως του 15-20%. Θα φτάσουμε περίπου τα 1200 κρούσματα στην Αττική μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Η επιστήμη είναι ψυχρή. Ή θα γίνει εμβολιασμός, ή θα υπάρχει νόσηση και εισαγωγές στα νοσοκομεία», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης σχετικά με όσα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Ο καθηγητής Αιματολογίας στην ιατρική σχολή της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας, με χθεσινή ανάρτηση στο Twitter, βλέπει lockdown μέχρι τα Χριστούγεννα αν χαθεί χρόνος.

«Εάν στην Ελλάδα συνεχίζουν να χάνουν χρόνο, μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνει και lockdown, και υποχρεωτικός εμβολιασμός και θα προστεθούν μερικές χιλιάδες βαριά ασθενείς με COVID-19 και θα θησαυρίσουν οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας από την περίθαλψη των μη COVID-19 ασθενών», έγραψε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που μιλώντας στον Ant1, εξήγησε ότι το πόσο παραπάνω θα πάνε τα κρούσματα εξαρτάται από το τι θα κάνουμε με τον εμβολιασμό και με τα μέτρα προστασίας. Παράλληλα, τόνισε ότι σίγουρα δεν είμαστε «στο τελευταίο μίλι», όπως πολλοί έλεγαν, καθώς όπως είπε πρόκειται για «μαραθώνιο» και το σημαντικό είναι η διαχείριση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου