Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Βασιλακόπουλος: Γιατί δεν είναι λύση να αυξηθούν οι ΜΕΘ για τους ασθενείς με κορονοϊό

«Κωμωδία» χαρακτήρισε την αμφισβήτηση της επιστήμης

Με 561 ασθενείς διασωληνωμένους και 87 νεκρούς χθες (17.11) η κατάσταση στα νοσοκομεία με τον κορονοϊό είναι εκτός ελέγχου. Στις ΜΕΘ δεν υπάρχουν κρεβάτια και ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εξηγεί γιατί δεν είναι λύση το να αυξηθούν οι ΜΕΘ για τους ασθενείς με κορονοϊό.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ υπάρχει σημαντική έλλειψη εντατικολόγων, που σημαίνει ότι αν φτιαχτούν καινούργιες ΜΕΘ δεν θα μπορούν να στελεχωθούν και δεν θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.

«Το να ανοίγουμε κρεβάτια έκτακτης ανάγκης και όχι πραγματικές ΜΕΘ σωστά στελεχωμένες, το να μετατρέπεις ένα χειρουργείο σε ΜΕΘ είναι μία λύση ύστατης ανάγκης και δεν μπορείς να πετύχεις τα αποτελέσματα που θα πετύχαινες αν είχες μία σωστά στελεχωμένη, οργανωμένη και έμπειρη ΜΕΘ. Δεν γίνεται να έχουμε ιδανικά αποτελέσματα σε συνθήκες πολέμου και έκτακτης ανάγκης», τόνισε.

Είπε, επίσης, ότι «από τη στιγμή που δεν έχουμε άλλες ΜΕΘ και που ούτως ή άλλως το να γεμίσουμε τις ΜΕΘ με ασθενείς που έχουν κορονοϊό, δεν είναι λύση, γιατί και στα καλύτερα χέρια παγκοσμίως η θνητότητα είναι 40%, 4 στους 10 θα πεθάνουν», θα πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα.

Βασιλακόπουλος: Θα βοηθούσε ένα lockdown

Ο κ. Βασιλακόπουλος διευκρίνισε ότι «υπάρχουν δύο παράλληλα συστήματα εντατικών». Υπάρχουν ΜΕΘ μόνο για ασθενείς με κορoνοϊό και ΜΕΘ μόνο για ασθενείς χωρίς κορoνοϊό. «Δε μπορείς να βάλεις ασθενή με κορoνοϊό εκεί που είναι άνθρωποι που δεν έχουν κορoνοϊό και το αντίστροφο» επισήμανε.

Όπως εξήγησε την αναλογία των ΜΕΘ, δηλαδή πόσες κλίνες θα είναι covid και πόσες non covid, την ορίζει η πολιτεία και αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες. Όμως, το δίνεις περισσότερες κλίνες μόνο σε ασθενείς covid, έχει ως αποτέλεσμα να τις στερείς από εκείνους που έχουν άλλα νοσήματα.

Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να αυξήσουμε τον εμβολιασμό με οποιονδήποτε τρόπο και ότι θα βοηθούσε ένα lockdown για να κερδίσουμε χρόνο. «Το να έχουμε 200.000 νέα ραντεβού για εμβόλια σε 15 μέρες, σημαίνει ότι θέλουμε 4-5 μήνες με αυτό το ρυθμό για να φτάσουμε σε ένα ποσοστό που θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επιδημία. Παράλληλα, θα πρέπει να επικαιροποιούμε με αναμνηστική δόση την ανοσία στους πολλούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί» είπε.

Για εκείνους που είναι αμετανόητοι στο να εμβολιαστούν και αμφισβητούν την επιστήμη ο καθηγητής σχολίασε τα όσα λένε ως «κωμωδία».

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου