Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Κορονοϊός: Νέα μέτρα από σήμερα και για 15 ημέρες – Ρεβεγιόν στο… mute έως τις 2

Μέτρα ακόμα και ανά 24ωρο ελέω Όμικρον

Και αυτή η Πρωτοχρονιά θα είναι διαφορετική από τις άλλες και μπορεί να μην μοιάζει με την περσινή αλλά σε πολλές πτυχές της την θυμίζει. 

Από σήμερα τίθενται σε ισχύ τα μέτρα που ήταν να εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου και μάλιστα σε πιο αυστηρή εκδοχή.

Η ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, πάγωσαν πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους κυρίως στην διασκέδαση και στην εστίαση αλλά και όσους πίστευαν ότι φέτος θα ζούσαν μια παραμονή Πρωτοχρονιάς, όπως παλιά.

Η μετάλλαξη Όμικρον ανέτρεψε τα πάντα καθώς το «τσουνάμι» κρουσμάτων που ήρθε και θα έρθει και το επόμενο διάστημα, δεν άφησε περιθώρια για ολιγωρία.

Κόσμος κάθεται σε καφέ

Με συνοπτικές διαδικασίες κυβέρνηση και ειδικοί αποφάσισαν το πακέτο μέτρων να έρθει νωρίτερα ως προς την εφαρμογή του και έτσι από σήμερα η εστίαση αλλά και η διασκέδαση θα κλείνουν τα μεσάνυχτα. Μοναδική εξαίρεση η βραδιά της παραμονής της Πρωτοχρονιάς που θα μείνουν ανοικτά έως τις 2 τα ξημερώματα, αλλά χωρίς μουσική.

Αγωνία για τις αντοχές του ΕΣΥ

Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι με την πορεία που ακολουθεί η μετάλλαξη Όμικρον το ταβάνι κρουσμάτων που είχε θέσει ο ίδιος ο επίκουρος καθηγητής ιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης για να πιεστεί ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ, το έχουμε σχεδόν αγγίξει. Ο κ. Μαγιορκίνης είχε πει την περασμένη Δευτέρα: «Με βάση όλες τις μελέτες για τις νοσηλείες θα χρειαστεί 5πλάσιος αριθμός κρουσμάτων για να δημιουργηθεί η ίδια πίεση στο σύστημα υγείας που δημιουργείται λόγω Δέλτα. Δηλαδή όταν φτάσαμε εμείς τα 7.000 κρούσματα για να δούμε την ίδια πίεση στο ΕΣΥ με την Όμικρον απαιτούνται 35.000 κρούσματα». Πλέον με τα κρούσματα χθες να αγγίζουν τις 30.000 είναι θέμα χρόνου δυστυχώς να συμβεί και αυτό.

Αυτό, και άλλα επιδημιολογικά στοιχεία, δείχνουν ξεκάθαρα ότι κυβέρνηση και ειδικοί παρακολουθώντας μέρα – μέρα την πορεία της πανδημίας θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να παρεμβαίνουν. Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει νέα μέτρα όπου και όποτε χρειαστεί.

Με αυτά τα δεδομένα, τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας όπως τα σχολεία δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. Άλλωστε όπως παραδέχονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι το διάστημα που μας χωρίζει από την ημερομηνία ανοίγματος είναι μεγάλο και πολλά μπορεί να αλλάξουν.

Η νέα καθημερινότητα

Η προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς μας βρίσκει λοιπόν με την εστίαση και την διασκέδαση να κλείνουν στις 12 το βράδυ, με παρέες μέχρι έξι άτομα να μπορούν να γευματίσουν σε ένα εστιατόριο ή να βρεθούν σε ένα μπαρ και όλοι αυτοί πρέπει να είναι καθήμενοι και χωρίς η έξοδός τους να συνοδεύεται από μουσική.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης κατά την διάρκεια των ανακοινώσεων για τα νέα μέτρα ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέπονται τα πάρτι σε ιδιωτικούς ή δημόσιους χώρους. Aναμένεται επίσης να εκδοθούν ειδικές και σαφείς συστάσεις για τις συγκεντρώσεις στο σπίτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Λουκέτο σε νυχτερινά κέντρα και προβληματισμός για τα ρεβεγιόν σε ξενοδοχεία

Δεδομένο θεωρείται ότι μουσικές σκηνές, μπουζούκια και ό,τι έχει να κάνει με μουσική και διασκέδαση θα βάλει λουκέτο. Οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση, όπως και τα μεγάλα ξενοδοχεία που έχουν «πουλήσει» εδώ και καιρό πακέτα για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς σε τσουχτερές τιμές αφού σε αυτά εκτός από εκλεκτά εδέσματα θα υπήρχε και ζωντανή μουσική. Οι ακυρώσεις πέφτουν βροχή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χάνονται και προκαταβολές. Και δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι όλοι οι κλάδοι της νύχτας δεν θα έκαναν τις προμήθειές τους την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Τα υπόλοιπα μέτρα

Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς επίσης και στους εργαζόμενους στην εστίαση.

Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Στα γήπεδα θα υπάρχει περιορισμός 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.

Τηλεργασία τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα έως το 50%. Θα υπάρχει κυλιόμενο ωράριο.

Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρόνιων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.

Όλο και πιο κοντά η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Όπως τα νέα μέτρα ήρθαν νωρίτερα από το προγραμματισμένο έτσι και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες ηλικιακές ομάδες έρχεται ολοένα και πιο κοντά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν βγει ο πρώτος μήνας του χρόνου ο εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός και για τους άνω των 50. Επίσης, είναι πολύ πιθανόν σύντομα να ανακοινωθεί ότι η λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού να ισχύει στους 7 μήνες από την δεύτερη δόση για όλους και έτσι όλοι όσοι δεν έχουν προχωρήσει στην αναμνηστική δόση να θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Γεωργία Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου