Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Μετάλλαξη Όμικρον: Πρώτος νεκρός στη Βρετανία

Την είδηση έκανε γνωστή ο Μπόρις Τζόνσον

Οπρώτος ασθενής που πέθανε από τη μετάλλαξη Όμικρον στη Βρετανία είναι γεγονός. Την είδηση έκανε γνωστή ο πρωθυπουργός της χώρας Μπορις Τζόνσον όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο το Sky News.

Η μετάλλαξη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, συνιστά έναν «πολύ υψηλό» παγκόσμιο κίνδυνο. Έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 60 χώρες, με κάποιες ενδείξεις ότι διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων, αλλά τα κλινικά δεδομένα για τον βαθμό σοβαρότητάς της παραμένουν περιορισμένα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι αμφιβολίες

Ειδικότερα, σε έγγραφο του ΠΟΥ που δημοσιοποιήθηκε χθες, Κυριακή (12/12), υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με την Όμικρον, η οποία για πρώτη φορά εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ τον περασμένο μήνα, οι μεταλλάξεις της οποίας μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και περισσότερα κρούσματα κορονοϊού. «Ο συνολικός κίνδυνος που συνδέεται με τη νέα παραλλαγή ενδιαφέροντος Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός για διάφορους λόγους», γράφει το έγγραφο επαναλαμβάνοντας την πρώτη αξιολόγηση της 29ης Νοεμβρίου.

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν την πιθανότητα διαφυγής χυμικής ανοσίας απέναντι στη μόλυνση και στα υψηλά ποσοστά μετάδοσης, που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις (κρουσμάτων) με σοβαρές επιπτώσεις», σημειώνει ο ΠΟΥ αναφερόμενος στην πιθανή δυνατότητα του ιού να διαφεύγει της ανοσίας που παρέχουν τα αντισώματα.

«Περισσότερα δεδομένα απαιτούνται για να γίνει κατανοητό το προφίλ σοβαρότητας. Ακόμη και αν είναι λιγότερο σοβαρή από την παραλλαγή Delta, αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης μετάδοσης. Περισσότερες νοσηλείες κινδυνεύουν να επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας και να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους» σημειώνεται.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου