Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Νίκος Ανδρουλάκης: Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ με ξεκάθαρη νίκη

Η επόμενη μέρα και οι πιθανοί εκπρόσωποί του στην Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος

ΟΝίκος Ανδρουλάκης είναι ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, μετά την ξεκάθαρη νίκη που πέτυχε στο δεύτερο γύρο των εκλογών του κόμματος, επικρατώντας του Γιώργου Παπανδρέου με μία εντυπωσιακή διαφορά 35 ποσοστιαίων μονάδων.

H αρμόδια επιτροπή εκλογών του ΚΙΝΑΛ (ΕΔΕΚΑΠ) ανακοίνωσε σχεδόν τα τελικά αποτελέσματα του Β’ γύρου των που σημαίνει πως στο 95,37% της ενσωμάτωσης των ψήφων, ο Νίκος Ανδρουλάκης λαμβάνει 67,9% (132.706 ψήφοι) και Γιώργος Παπανδρέου 32,1% (62.748 ψήφοι).

Η διαδικασία κύλησε ομαλά και στις κάλπες πήγαν περισσότεροι από 206.000.  Πρόκειται για το 76% όσων πήγαν την πρώτη Κυριακή, ξεπερνώντας το 73% που είχε σημειωθεί στον δεύτερο γύρο του 2017 που είχε αναδειχθεί πρόεδρος η Φώφη Γεννηματά. Πιο συγκεκριμένα ψήφισαν συνολικά 206.196, εκ των οποίων οι 204.662 ήταν στην Ελλάδα και οι υπόλοιποι στο εξωτερικό.

Η νίκη του ευρωβουλευτή φάνηκε από νωρίς αφού σχεδόν σε όλα τα εκλογικά τμήματα ήταν πρώτος και δη με μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλό του.

Ενωτικός ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα ο Νίκος Ανδρουλάκης διατήρησε το χαμηλό προφίλ που είχε από την αρχή της εκλογικής μάχης τονίζοντας πως μόνος νικητής από αυτή τη διαδικασία βγήκε η Δημοκρατική παράταξη.

«Συγχαίρω θερμά τους συνυποψηφίους μου, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Παύλο Χρηστίδη, τον Χάρη Καστανίδη, τον Παύλο Γερουλάνο, για τον αξιοπρεπή αγώνα που δώσαμε μαζί.

Τους καλώ όλους, να υπερασπιστούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για ενότητα και πολιτική αυτονομία.

Φίλες και φίλοι, η αναμέτρηση τελείωσε απόψε. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Μόνος νικητής είναι η το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη».

Τον συνεχάρη ο Γιώργος Παπανδρέου παρά το «σκληρό ροκ της προηγούμενης εβδομάδας

«Κάναμε έναν καλό αγώνα» είπε ο κ. Παπανδρέου για να του απαντήσει ο κ. Ανδρουλάκης πως «με ενότητα θα μεγαλώσουμε το κόμμα και την παράταξη. Πρόεδρε, θα τα κάνουμε όλα όπως πρέπει».

Λίγο αργότερα ο πρώην πρωθυπουργός σε δήλωσή του τόνισε πως «Όλοι μαζί, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μελών, των φίλων και των δημοκρατών πολιτών.Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα και πάθος και θα πάμε μπροστά».

Μήνυμα ενότητας και από Λοβέρδο

“Συγχαρητήρια στον Νίκο Ανδρουλάκη για την εκλογή του ως νέου προέδρου της Δημοκρατικής Παράταξης. Όλοι μας να αγωνιστούμε για μεγάλο και δυνατό ΠΑΣΟΚ”, αναφέρει ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Λοβέρδου.

Γιατί πρέπει να ορίσει πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Από το πρωί της Δευτέρας κιόλας θα πρέπει ο νέος πρόεδρός του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης να ορίσει τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που θα δίνει τις μάχες στη Βουλή, αφού ο ίδιος δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, αλλά ευρωβουλευτής και μέχρι τις εθνικές εκλογές θα πηγαινοέρχεται στις Βρυξέλλες. Ο μεγάλος νικητής της Κυριακής δεν μπορεί να μετέχει σε μια σειρά από κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ούτε καν να υπερψηφίζει ή να καταψηφίζει νομοσχέδια.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής των Ελλήνων (άρθρο 16), «ο αρχηγός του κόμματος θεωρείται και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, εάν είναι βουλευτής». Οπότε τώρα με τη νίκη Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές τίθεται ζήτημα εκπροσώπησης του κόμματος στο Κοινοβούλιο από άλλο πρόσωπο. Το θέμα αυτό είχε επισημάνει και ο Ανδρέας Λοβέρδος προ ημερών, με τον κ. Ανδρουλάκη να απαντά πως «αν ήταν να κάνουμε εκλογές μόνο για βουλευτές, μπορούσε να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα και να εκλέξει μόνη της τον αρχηγό. Οι εκλογές αυτές είναι για όλο τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και ψηφίζουμε όλοι μας και επιλέγουμε όλοι μαζί το μέλλον».

Επί του πρακτέου όμως θα πρέπει να οριστεί κάποιο πρόσωπο ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast, ο κ. Ανδρουλάκης θα ορίσει πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ είτε τον «μπαρουτοκαπνισμένο» και πολύπειρο πρώην υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη, είτε τον 46χρονο βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη, προκειμένου να σηματοδοτήσει την ανανέωση.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει πως το γραφείο του θα είναι στην ελληνική Βουλή και ότι στο Ευρωκοινοβούλιο θα πηγαίνει όποτε έχουν Ολομέλεια, τρεις μέρες το μήνα. Άρα όποτε υπάρχει σοβαρό εθνικό θέμα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες «για να παρεμβαίνει προς όφελος της πατρίδας», όπως έχει πει παλαιότερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη, και όλες τις υπόλοιπες μέρες θα είναι στην Ελλάδα «να μάχεται για την παράταξη».

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου