Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί

Επιπλέον περιορισμοί από 3 Ιανουαρίου - Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία

Νέα μέτρα ισχύουν από αύριο Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Τις τελευταίες δυο μέρες υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων την οποία προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε. Τα στοιχεία για την Όμικρον δείχνουν μεταδοτικότητα πολύ μεγάλη. Έχει αυξηθεί συνολικά η εμβολιαστική κάλυψη φτάνοντας στο 80% στους ενήλικες.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι εμβολιαστικά θωρακιζόμαστε» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Κόσμος στο σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με τον υπουργό η Επιτροπή εισηγήθηκε μέτρα σε δύο στάδια και θα συνεδριάσει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου. Έτσι από αύριο 24/12 έως τις 3/1 ισχύουν τα εξής μέτρα:

Υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους λόγω κινητικότητας και συνωστισμού

(διασκέδαση και γυμναστήρια) ακόμα και για είσοδο στο χώρο εστίασης υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας

Ειδικά για σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ διπλή μάσκα υποχρεωτικά ή υψηλής προστασίας (Ν95)

Απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις τις ημέρες των γιορτών

Επισκέπτες στην Ελλάδα πέραν του PCR ή του rapid τεστ θα υποχρεώνονται με ισχυρή σύσταση για επανάληψη του τεστ την 4η και 8η μέρα

Ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από διασκέδαση και πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης οι νέοι πρέπει να διασκεδάσουν τηρώντας τα μέτρα αλλά να προσέξουν τις επαφές τους με τους μεγαλύτερους και τόνισε ότι παραμένουν οι κανόνες των ισχυρών συστάσεων για τεστ.

Μετά τις 3 Ιανουαρίου, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, θα υπάρξουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα στην διασκέδαση (ωράριο), στην τηλεργασία αλλά και γενικότερα μέτρα που θα αφορούν δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.

«Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία»

Για το θέμα των σχολείων ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου και αν χρειαστεί θα επανεξεταστεί το πρωτόκολλο λειτουργίας τους.

Διευκρίνισε επίσης ότι δεν υπάρχει συζήτηση ή εισήγηση για αποστολή SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών.

Για τις εκκλησίες είπε ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και οι έλεγχοι, που είναι ήδη πολλοί, θα συνεχιστούν.

Στα ΜΜΜ διευκρίνισε ότι πάντα έχει σημασία η χρήση μάσκας, ειδικά της διπλής, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Μεταφορών έχει αυξήσει τα δρομολόγια προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το πρόστιμο για τη χρήση μάσκας δεν άλλαξε. Αυτό που είχε αλλάξει είναι ότι η μάσκα είναι ξανά υποχρεωτική για τους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός και αυτό έγινε για να μην υπάρχουν αντιφατικά μέτρα.

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι η επιλογή της κυβέρνησης στους άνω των 60 έχει αποδώσει καθώς 90% έχουν κάνει το εμβόλιο ή έχουν κλείσει για εμβολιασμό. Από τους 580.000 οι 140.000 έχουν εμβολιαστεί.

Οικονόμου: Τα νέα μέτρα δεν περιλαμβάνουν lockdown

«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς πανικό και χωρίς εφησυχασμούς» υπογράμμισε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Προτού δώσει το λόγο στον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι τα νέα μέτρα δεν περιλαμβάνουν καθολικούς περιορισμούς και lockdown, αλλά αποτελούν αναγκαίες προσαρμογές στην υφιστάμενη κυβερνητική στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αυτή πλέον διαμορφώνεται.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου