Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Πόσο κοντά είναι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ – Η νέα ηγεσία και το άνοιγμα Μητσοτάκη

Πώς θα κινηθεί το Μαξίμου

Ένα από τα πρώτα συγχαρητήρια τηλεφωνήματα που δέχθηκε ο νέος Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης το βράδυ της Κυριακής ήταν από τον πρωθυπουργό. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έμεινε στα συγχαρητήρια, αλλά ζήτησε από τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούν.

Και ενώ όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού με τον πρωθυπουργό να συγχαίρει τον νέο αρχηγό του τρίτου κόμματος της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει το τελευταίο διάστημα ότι θεωρεί πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις να υπάρχει ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στα δυο κόμμα

Διαχωρίζει με εμφατικό τρόπο τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι το κόμμα της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά και τώρα του Νίκου Ανδρουλάκη κάνει σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ ποιοτική αντιπολίτευση. Και δεν είναι λίγες οι φορές που το ΚΙΝΑΛ υπερψήφισε νομοσχέδια που θεώρησε ότι ήταν προς την σωστή κατεύθυνση, ειδικά για την πανδημία αλλά και τα εθνικά θέματα. Ένα πρώτο δείγμα γραφής για το ποια θα ειναι η στάση της νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ θα είναι σίγουρα στην ψήφιση του προϋπολογισμού.

Η φράση του στην συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής «Για μένα ποιοτική είναι η αντιπολίτευση που καταθέτει προτάσεις. Μια καλή αντιπολίτευση θα κάνει και την κυβέρνηση καλύτερη», δείχνει ξεκάθαρα πώς θέλει να κινηθεί σε σχέση με το ΚΙΝΑΛ και τη νέα του ηγεσία.

Βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία που θα θέλει να ακολουθήσει ο νέος ηγέτης του κινήματος καθώς μπαίνουμε σε μια καθαρά προεκλογική περίοδο και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα θέλει να περιχαρακώσει, αν όχι να κεφαλαιοποιήσει το συντριπτικό ποσοστό που πήρε στις εσωκομματικές εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πάντως να θέλει να εκμεταλλευτεί την ξεκάθαρη αμηχανία με την οποία είδε τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα χώρο τον οποίο διεμβόλισε σε μια ταραγμένη περίοδο πολιτικά και οικονομικά, αλλά στον οποίο πλέον φαίνεται να σημειώνει πλέον απώλειες, τουλάχιστον δημοσκοπικά.

Στόχος σε αυτή την φάση του πρωθυπουργού είναι να δείξει στους πολίτες και ψηφοφόρους ότι τα λεγόμενα «παλιά» κόμματα μόνο κερδίζουν από διαδικασίες όπως η εκλογή ηγεσίας από την βάση. Και κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχουν τολμήσει ακόμα και δείχνουν να είναι εγκλωβισμένα σε εσωτερικές αναζητήσεις και εσωστρέφεια. Για το λόγο αυτό μιλώντας στην πολιτική επιτροπή της ΝΔ είχε επισημάνει «Ανοιχτές διαδικασίες που ταιριάζουν στα ανοιχτά μυαλά. Στον ίδιο δρόμο κινείται το ΚΙΝΑΛ, ΠΑΣΟΚ, ή όπως θα ονομαστεί. Οι ανοιχτές διαδικασίες είναι υγεία. Η κυβέρνηση αναζητά ποιοτικές προτάσεις από την αντιπολίτευση. Ελπίζουμε να τις ακούσουμε από το τρίτο κόμμα, γιατί το δεύτερο κόμμα αποδείχθηκε ουραγός».

Γεωργία Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου