Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Τουρκική πρόκληση παραμονή Χριστουγέννων: Έκαναν τζαμί εκκλησία στην Ανδριανούπολη

«Είναι μία σύζευξη εθνικισμού και ισλαμισμού στην οποία επιδίδεται έτσι κι αλλιώς με μεγάλη σπουδή ο Ερντογάν»

Σε μια απίστευτη πρόκληση προχώρησε η Άγκυρα και μάλιστα παραμονή Χριστουγέννων, μετατρέποντας σε τζαμί την Αγία Σοφία του Αίνου στην Αδριανούπολη, ένα βυζαντινό μνημείο του 12ου αιώνα.

«Η λειτουργία ξεκίνησε ως τζαμί στις 24 Δεκεμβρίου δηλαδή την παραμονή των Χριστουγέννων σαφώς και έχει έναν συμβολικό χαρακτήρα ακριβώς για να θίξει το αίσθημα, το συναίσθημα και κυρίως την ιστορική μνήμη» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Οθωμανολόγος- Δρ. Παντείου, Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης, μετά την Αγία Σοφία στην Πόλη, την Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, αλλά και τη Μονή της Χώρας, η κίνηση της πανίσχυρης τουρκικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων έρχεται ως απόδειξη του ισλαμοεθνικιστικής ιδεολογίας που προπαγανδίζει ο Ρατζίπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλοντας να εμφανιστεί ως ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων.

«Είναι μία σύζευξη εθνικισμού και ισλαμισμού στην οποία επιδίδεται έτσι κι αλλιώς με μεγάλη σπουδή ο κύριος Ερντογάν και εντάσσεται στον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό του για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού πολιτικού περιβάλλοντος στο εσωτερικό της Τουρκίας» αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αντώνης Κλάψης.

Σεβασμό στις θρησκευτικές ελευθερίες επί τουρκικού εδάφους ζητά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την Άγκυρα. «Ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει και να διασφαλίσει την πρόσβαση στους χώρους και τα κτίρια που έχουν φιλοξενήσει διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες, με τρόπο που θα σέβεται την ποικιλόμορφη ιστορία τους».

Σημειώνεται πως μετά την τελευταία εμμονή της Τουρκίας να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, ο Χουλουσί Ακάρ, έκανε ξανά λόγο και για μάταιη εξοπλιστική προσπάθεια της Ελλάδας.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου