Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Η κακοκαιρία Ελπίδα άδειασε τα ράφια: Ελλείψεις σε βασικά προϊόντα και ανατιμήσεις

Χωρίς λαϊκές αγορές σήμερα νότια και βόρεια προάστια

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τους πάγκους της κεντρικής λαχαναγοράς άρχισαν να φαίνονται οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας Ελπίδα, καθώς άρχισαν να παρατηρούνται ελλείψεις προϊόντων. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο κ. Παράσχος Κατωμέρης, έμπορος στην κεντρική λαχαναγορά.

«Αυτή τη στιγμή, όπως και σε κάθε χιονιά, υπάρχουν ελλείψεις που προσπαθούμε να τις αντικαταστήσουμε με εισαγόμενα.

Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κάποια σοβαρή έλλειψη, είχαμε προνοήσει και είχαμε φέρει από το εξωτερικό κάποια προϊόντα, όπως μελιτζάνες, κουνουπίδια, άνηθο, σέλινο, μαϊντανό κ.ά.», είπε ο κ. Κατωμέρης.

Οι λαϊκές αγορές σήμερα δε θα λειτουργήσουν σε νότια και βόρεια προάστια που είναι δύσκολα προσβάσιμες για τον καταναλωτή λόγω χιονιού, αλλά στον Πειραιά και στα δυτικά προάστια θα λειτουργήσουν κανονικά.

Οι ανατιμήσεις

Ελλείψεις παρατηρούνται σε γάλα, αυγά, αρτοσκευάσματα, ψωμί, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Την ίδια ώρα μέσα σε μία εβδομάδα είχαμε σημαντικές αυξήσεις σε μελιτζάνες, πιπεριές, μπρόκολο και κουνουπίδι. Χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες τιμές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα:

  • Μελιτζάνες: Από 1,70-1,80 ευρώ/κιλό: 2,70-3,00 ευρώ/κιλό (χονδρική). Στον καταναλωτή θα φτάσει η τιμή στα 3,5-4,00 ευρώ το κιλό
  • Πιπεριές: 1,40 ευρώ/κιλό: 2,30-2,50 ευρώ/κιλό (χονδρική)
  • Μπρόκολο, κουνουπίδι: 0,70 ευρώ/κιλό: 1,40-1,80 ευρώ/κιλό (χονδρική)

«Είναι θερμοκηπίου αυτά τα προϊόντα. Για πατάτες έχουμε προνοήσει, ήρθαν ακόμα και από την Αίγυπτο, δεν έχουμε έλλειψη προς το παρόν. Όπως μας πληροφορούν οι παραγωγοί, σε προϊόντα που είναι υπαίθρια και είναι στα χωράφια που έχουν καλυφθεί με χιόνι, σε αυτά τις επόμενες δύο εβδομάδες οι τιμές θα είναι πιο ακριβές. Θα προσπαθήσουμε με τα εισαγόμενα προϊόντα να βοηθήσουμε την κατάσταση. Πριν ακόμα ξεσπάσει η κακοκαιρία, πριν από μία εβδομάδα, άρχισαν οι συνάδελφοι να προσπαθούν να αγοράσουν προϊόντα, για να μην αφήσουν εκτεθειμένες τις παραγγελίες τους», εξήγησε ο κ. Κατωμέρης.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου