Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Κορονοϊός: Έρχονται τις επόμενες μέρες τα πρώτα χάπια

Ποιοι θα τα παίρνουν, τι παρενέργειες μπορεί να έχουν

Ηπανδημία του κορονοϊού καλπάζει και το 2022, με τη διασπορά της Όμικρον να προκαλεί ανησυχία, καθώς η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη. 

Τα καλά νέα είναι ότι τις επόμενες μέρες έρχονται τα χάπια, που θα χορηγούνται μέσα στις πρώτες ημέρες σε ασθενείς που νοσούν βαριά, προκειμένου να μη χρειαστεί να νοσηλευτούν.

Το χάπι της Merck λέγεται «Lagevrio» και αν χορηγηθεί μέσα στις πρώτες 5 ημέρες, οι μισοί από τους ασθενείς που νοσούν βαριά δε θα χρειαστούν νοσηλεία αναφέρει το ρεπορτάζ του Mega.

Το χάπι της Pfizer λέγεται «Paxlovid» και αν αντίστοιχα χορηγηθεί μέσα στο πρώτο πενθήμερο, οι 9 στους 10 ασθενείς που νοσούν βαριά δεν θα χρειαστεί να μπουν στο νοσοκομείο. Και τα δύο χορηγούνται δύο φορές την ημέρα με δοσολογία τρία χάπια της Pfizer και δύο της Merck. Το χάπι της Pfizer μπλοκάρει την ανάπτυξη του ιού και χορηγείται μαζί με αντιϊκό φάρμακο, και εκείνο της Merck επιφέρει τυχαίες μεταλλάξεις του ιού.

Και τα δύο δεν είναι απίθανο να προκαλέσουν ήπιες παρενέργειες, ενώ οι επιστήμονες τονίζουν ότι το ισχυρότερο όπλο στα χέρια μας είναι το εμβόλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο «Σωτηρία» την Πρωτοχρονιά αποκάλυψε ότι θα είμαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα έχουμε και τα δύο χάπια στη διάθεσή μας.

«Θα έχουμε πια στη διάθεσή μας πολύ σύντομα και τα καινούργια φάρμακα για τον κορονοϊό τα οποία θα χορηγούνται τις πρώτες ημέρες από τη στιγμή που κάποιος διαγνωστεί (μετά και από τα μονοκλωνικά -είδα μάλιστα εδώ και την ταμπέλα για το που χορηγούνται τα μονοκλωνικά στο νοσοκομεία), είναι φάρμακα τα οποία φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά και κατά της μετάλλαξης Όμικρον. Θα είμαστε από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες που θα τα παραλάβει και με βάση τα πρωτόκολλα τα οποία θα καθορίσουν οι ειδικοί θα μπορούμε να τα χορηγήσουμε» είπε.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου