Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Πόσες θερμίδες έχει μία μπανάνα;

Τα οφέλη της για την υγεία που πρέπει να γνωρίζετε

Απίστευτα θρεπτικές και αρκετά ευέλικτες, οι μπανάνες είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα, με τους περισσότερους να τις επιλέγουν τόσο λόγω της ευκολίας μεταφοράς τους, όταν πρόκειται για σνακ στη δουλειά, όσο και για την ευκολία κατανάλωσής τους.

Πόσες θερμίδες έχει, όμως, μία μπανάνα;

Πόσες θερμίδες έχει μία μπανάνα

Οι άνθρωποι συχνά αναρωτιούνται για το πόσες θερμίδες έχει μια μπανάνα και αν μπορούν, όσοι προσέχουν την διατροφή τους, να την απολαμβάνουν σε καθημερινή βάση. Σε μια μέτρια μπανάνα, λοιπόν, σύμφωνα με το thehealthy.com υπάρχουν περίπου 100 θερμίδες. Σημαντικό, όμως, είναι να έχετε κατά νου ότι η περιεκτικότητα σε θερμίδες μιας μπανάνας εξαρτάται από το μέγεθός της.

Κάλιο

Οι μπανάνες είναι ευρέως γνωστές για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο και αυτό το βασικό ορυκτό από μόνο του προσφέρει εκπληκτικά οφέλη. Το κάλιο είναι ένας τύπος ηλεκτρολύτη που υποστηρίζει έναν κανονικό καρδιακό παλμό, επιτρέπει στα νεύρα να λειτουργούν και στους μύες να συστέλλονται. Βοηθά, επίσης, να μεταφερθούν θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα και να μεταφερθούν τα απόβλητα από τα κύτταρα. Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αντισταθμίζοντας ορισμένες από τις βλαβερές συνέπειες του νατρίου. Το θρεπτικό συστατικό δρα σαν φυσικό διουρητικό, απομακρύνει την περίσσεια νατρίου και υγρών από το σώμα και καταπολεμά την κατακράτηση νερού.

Αντιοξειδωτικά

Οι μπανάνες είναι επίσης πλούσιες σε πολυφαινολικές ουσίες που διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που είναι γνωστό ότι καταπολεμούν τη φλεγμονή και την κυτταρική βλάβη που ενοχοποιείται ως η αιτία πολλών διαταραχών. Αυτά περιλαμβάνουν την αρθρίτιδα, τον διαβήτη, τη σκλήρυνση των αρτηριών, την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ορισμένους τύπους καρκίνου και τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 στο Food Quality and Safety. Αυτό το αποτέλεσμα υποστηρίζεται, επίσης, από μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecules, η οποία αναφέρει ότι οι βιοδραστικές ενώσεις στις μπανάνες αποτρέπουν την οξειδωτική βλάβη στο σώμα. Με λίγα λόγια, αναφέρει το thehealthy.com, η οξειδωτική βλάβη συμβαίνει όταν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα και της ικανότητας του σώματος να αντιμετωπίσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους. Οι προστατευτικές ενώσεις στις μπανάνες βοηθούν στην πρόληψη της γενετικής βλάβης ή του συμβιβασμού του DNA, μειώνουν τον κίνδυνο ασθένειας και ενισχύουν τη νευρολογική λειτουργία.

Άλλα θρεπτικά συστατικά

Οι πράσινες ή άγουρες μπανάνες παρέχουν, επίσης, ανθεκτικό άμυλο, ένα μοναδικό είδος υδατάνθρακα, σύμφωνα με το περιοδικό Heliyon. Όπως οι φυτικές ίνες, το ανθεκτικό άμυλο δεν είναι αφομοιώσιμο ή απορροφήσιμο στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν φτάσει στο παχύ έντερο, ζυμώνεται, κάτι που προκαλεί στο σώμα την αύξηση καύσης λίπους και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με το Critical Reviews in Food Science and Nutrition και το Journal of Food Science and Technology. Μια άλλη φυσική ουσία που βρίσκεται στις μπανάνες που ονομάζονται φρουκτοολιγοσακχαρίτες χρησιμεύουν ως πρεβιοτικά, σύμφωνα με το Journal of Agricultural and Food Chemistry. Τα πρεβιοτικά ενισχύουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά ασβέστιο και να τροφοδοτεί τα «καλά» προβιοτικά βακτήρια, για να υποστηρίξει την υγεία του πεπτικού συστήματος και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Ενέργεια

Οι μπανάνες είναι, επίσης, μια τροφή που ενισχύει την καλή διάθεση. Το φρούτο έχει βρεθεί ότι περιέχει σεροτονίνη, η οποία υποστηρίζει τα συναισθήματα ευεξίας, καθώς και ντοπαμίνη, σύμφωνα με έρευνα του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Food Chemistry. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που συμβάλλει στη συναισθηματική σταθερότητα και στην ικανότητα συγκέντρωσης. Οι μπανάνες είναι, επίσης, μία από τις καλύτερες τροφές για διαρκή ενέργεια, καθώς οι φυτικές ίνες και η βιταμίνη Β6 βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, σύμφωνα με το International Journal of Molecular Sciences.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου