Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Κορονοϊός: Τι αλλάζει με την 4η δόση – Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως θα πραγματοποιείται έξι μήνες μετά από την 3η

Το θέμα της 4ης δόσης έχει απασχολήσει ήδη την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και σήμερα (11/1) εκτός απροόπτου θα οριστικοποιήσει τις συστάσεις της για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τέταρτη δόση θα πραγματοποιείται έξι μήνες μετά από την τρίτη, ενώ η πλατφόρμα για ραντεβού θα ανοίγει δύο εβδομάδες πριν «κλείσει» το εξάμηνο.

Πάντως, για τον ευρύ πληθυσμό, η 4η δόση φαίνεται να απομακρύνεται χρονικά. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρίας Θεοδωρίδου, μελέτες δείχνουν ότι η τρίτη δόση είναι αυτή που προσφέρει πολύ καλή προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Για τον λόγο αυτό, όλες οι χώρες και κυρίως οι ΗΠΑ, που αποτελούν και οδηγό για τις όποιες αποφάσεις, δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό με την 3η δόση.

«Η χορήγηση της τέταρτης δόσης, που απασχολεί, είναι κάτι για το μέλλον με την μεταβολή τόσο επιδημιολογικών όσο και κλινικών δεδομένων», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Θεοδωρίδου.

Αυτό που σημείωσε επίσης για το θέμα αυτό σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις μεγάλων φαρμακευτικών όπως η Pfizer και η Moderna ότι ετοιμάζουν τέταρτη δόση του εμβολίου για όλο τον πληθυσμό με ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι το Φθινόπωρο, είπε ότι «ο ιός ο οποίος μας έχει δώσει τόσες παραλλαγές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να μας δώσει και στη συνέχεια. Επομένως οι εταιρείες, που ετοιμάζουν το δικό τους εμβόλιο με μια ίσως διαφορετική σύνθεση, έχουν κατά νου την πιθανότητα να υπάρξει μια διαφορετική εξέλιξη από αυτή της εξασθένησης του ιού στο περιβάλλον» και κατέληξε τονίζοντας ότι τα χρονοδιαγράμματα του εμβολιασμού είναι χωρίς συγκεκριμένα επιδημιολογικά και κλινικά στοιχεία και όλα αυτά είναι λίγο άσκηση επί χάρτου.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου