Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Το στοίχημα του ανοίγματος των σχολείων – Διχογνωμία για μερική χαλάρωση των μέτρων

Την Τετάρτη συνεδριάζουν οι ειδικοί – Σφίγγει ο κλοιός για αναμνηστική δόση και εμβολιασμούς στους άνω των 60

Τις αρρυθμίες που προκύπτουν από το άνοιγμα των σχολείων επιχειρεί να διορθώσει η κυβέρνηση προχωρώντας άμεσα σε προσλήψεις εκπαιδευτικών για να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται λόγω των κρουσμάτων στην εκπαιδευτική κοινότητα, υπογραμμίζοντας ωστόσο τη σημασία της επιστροφής στη φυσική τάξη για τα παιδιά.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από τη διενέργεια των πρώτων self tests με στόχο την επιστροφή στα θρανία μετά τις γιορτές εντοπίστηκαν 15.500 εν δυνάμει κρούσματα, καθώς ελέγχθηκαν 1,6 εκατ. άνθρωποι μέσω self ή rapid test, επιτυγχάνοντας την καλύτερη δυνατή ιχνηλάτηση σε μία κρίσιμη φάση της πανδημίας, όπου παρατηρείται μεγάλη άνοδος στις νοσηλείες, με τα εξιτήρια να είναι εμφανώς λιγότερα σε σχέση με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ανοίγουν νέα ραντεβού για τα παιδιά

Ελπιδοφόρο είναι ωστόσο ότι καταγράφονται υψηλά ποσοστά στον εμβολιασμό των παιδιών, καθώς 37.000 παιδιά 5-11 ετών έχουν «τσιμπηθεί», ενώ έχουν κλειστεί άλλα 73.000 ραντεβού. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξουν νέες διαθέσιμες ημερομηνίες για ραντεβού, με έμφαση στην Αττική, όπου η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Ειδικότερα, στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης αναμένεται άμεσα να λειτουργήσει mega εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά, το οποίο θα διαθέτει περισσότερες από 10 εμβολιαστικές γραμμές για την ταχύτερη δυνατή θωράκισή τους έναντι του φονικού ιού με τη λειτουργία του νοσοκομείου να συνεχίζεται απρόσκοπτα, καθώς θα συνεχίσει να δέχεται τακτικά περιστατικά, για νοσηλείες, χειρουργεία και τακτικά ιατρεία

Αύριο συνεδριάζουν οι ειδικοί

Την αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις εορταστικές συναθροίσεις αναμένεται να κάνουν την Τετάρτη (12/1) οι λοιμωξιολόγοι, προκειμένου να εισηγηθούν στην κυβέρνηση ποιο μείγμα των μέτρων κρίνουν ότι πρέπει να συνεχιστεί τις προσεχείς ημέρες, δεδομένου ότι τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Στο τραπέζι ωστόσο βρίσκεται ήδη η πιθανή άρση της απαγόρευσης της μουσικής σε καφετέριες και μπαρ, χωρίς να αλλάζει το ωράριο (έως τα μεσάνυχτα), ενώ προβληματισμός επικρατεί και για τα γήπεδα με το ενδεχόμενο της διεύρυνσης του ορίου των 1.000 φιλάθλων σε 2.000 να είναι ανοιχτό. «Σταθμίζονται τα δεδομένα, αξιολογούνται, θα γίνουν οι εισηγήσεις και η Κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της, τις οποίες θα ανακοινώσει έγκαιρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τους ειδικούς να εμφανίζονται διχασμένοι για το αν είναι η κατάλληλη στιγμή ακόμα και για μερική χαλάρωση, δεδομένου ότι δεν θέλουν να σταλεί λάθος μήνυμα στους πολίτες σε μία επιδημιολογική καμπή δύσκολη με πολλούς αστάθμητους παράγοντες.

Η Όμικρον φέρνει προσλήψεις εκπαιδευτικών

Άμεσα αναμένεται να γίνουν 4.784 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, 3.576 εξ αυτών με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1.208 αναπληρωτών (γενικής εκπαίδευσης, μαθητείας, ψυχολόγοι/κοινωνικοί λειτουργοί) με συμβάσεις ως τη λήξη του σχολικού έτους, προκειμένου να καλύψουν αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από απουσίες εκπαιδευτικών σχετιζόμενες με την πανδημία του κορονοϊού. Με την ανάληψη των καθηκόντων τους τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης στην απαιτητική συγκυρία της πανδημίας.

Σφίγγει ο κλοιός για αναμνηστική δόση και άνω των 60

Αλλαγές στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης έφερε η υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον, καθώς πλέον το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα διαρκεί επτά μήνες, αν κάποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση. Ταυτόχρονα δίνεται προθεσμία ως την 1η Φεβρουαρίου να γίνεται η αναμνηστική δόση, αλλιώς θα παύουν τα σχετικά δικαιώματα των εμβολιασμένων καθώς όταν θα σκανάρουν το πιστοποιητικό τους για να εισέλθουν για παράδειγμα σε εσωτερικό χώρο αυτό δεν θα ισχύει. Παράλληλα, εντός 5 ημερών, δηλαδή την Κυριακή 16 Ιανουαρίου λήγει και η προθεσμία που έχει δοθεί στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών για να κάνουν την πρώτη δόση, έτσι από τη Δευτέρα (17/1) θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα.

Άνοιξε και η πλατφόρμα εμβολιασθέντων στο εξωτερικό

Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr για τη δήλωση εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό. Έτσι, όσοι διαθέτουν Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID ή ψηφιακό πιστοποιητικό τρίτης χώρας που έχει προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ, έχουν πλέον τη δυνατότητα να καταχωρούνται ηλεκτρονικά ως εμβολιασμένοι στο Μητρώο εμβολιασμών εξωτερικού που τηρεί η ΗΔΙΚΑ.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά και αφορά σε πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα και ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους:

  • είτε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • είτε σε τρίτη χώρα (ή έδαφος) που έχει προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακο

Γεωργία Αθ. Σκιτζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου