Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Άλμα στην κανονικότητα από το Σάββατο – Τι σήμανε την χαλάρωση των μέτρων – Γιατί είπαν «όχι» στα καρναβάλια

Τι θα επιτρέπεται από τις 19 Φεβρουαρίου - Μόνο μάσκες και τηλεργασία μένουν για τους εμβολιασμένους

Σε μια νέα πραγματικότητα οδεύει η χώρα καθώς από το Σάββατο οι μόνοι περιορισμοί που μένουν για τους εμβολιασμένους πολίτες, που πλέον αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, είναι οι μάσκες και η τηλεργασία, η οποία όμως μειώνεται στο 20%.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν λίγο πριν φύγει το 2021, κρίθηκε ότι πλέον δεν έχουν λόγο ύπαρξης καθώς η μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι πλέον «άγνωστος Χ» για τους ειδικούς και δεν είναι τόσο θανατηφόρα όσο η Δέλτα που όταν θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία θα έχει καταγράψει ένα μακάβριο ρεκόρ σε σχέση με όλες τις άλλες παραλλαγές του κορονοϊού.

Επίσης, σε αυτήν την απόφαση οδηγήθηκαν κυβέρνηση και ειδικοί ακολουθώντας από την μια πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που χαλαρώνουν ή και καταργούν πλήρως τους περιορισμούς, αλλά και συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι πολλοί επιχειρηματικοί κλάδοι δεν άντεχαν άλλο να λειτουργούν σε ασφυκτικό πλαίσιο.

Ειδικά για το μέτρο της απαγόρευσης των ορθίων στους χώρους διασκέδασης εκτιμήθηκε ότι μπορεί να αρθεί, αφού στους κλειστούς χώρους δεν εισέρχονται ανεμβολίαστοι και πάντα με την προϋπόθεση ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν αδιάλειπτα.

Όσον αφορά στα γήπεδα, εκείνοι που γνωρίζουν τον χώρο του αθλητισμού ξέρουν πολύ καλά ότι τα γήπεδα δεν γεμίζουν πλέον τόσο εύκολα όσο παλιά, παρά μόνο σε σημαντικούς αγώνες.

Η απόφαση να επιτραπούν οι σχολικές εκδρομές ήταν ίσως η πιο εύκολη να ληφθεί, καθώς πρώτον οι εκδρομές είναι προαιρετικές και η απόφαση ανήκει στους γονείς και τους κηδεμόνες των παιδιών και δεύτερον γιατί ο κλάδος των τουριστικών γραφείων και των ιδιοκτητών ιδιωτικών λεωφορείων φυτοζωεί.


Γιατί το «όχι» στα καρναβάλια


Σε αυτό στο οποίο ήταν κάθετα αντίθετοι οι επιστήμονες ήταν οι παρελάσεις στα καρναβάλια. Εκεί, ο συγχρωτισμός είναι μεγάλος, είναι ανεξέλεγκτος και ο πιο μεγάλος διασπορέας του ιού. «Στο καρναβάλι δεν μπορείς να ελέγξεις ποιος είναι εμβολιασμένος και ποιος ανεμβολίαστος και δεν ρισκάρουμε να θέσουμε σε κίνδυνο την ζωή εκείνων που αρνούνται πεισματικά να θωρακίσουν τον οργανισμό τους», έλεγε μέλος της επιτροπής στο newsbeast.

Τι θα επιτρέπεται από το Σάββατο 19/02

  •     αυξάνεται η πληρότητα των θεατών στα γήπεδα, από το 10% στο 50%
  •     επιστρέφουν οι σχολικές εκδρομές
  •     επιτρέπεται η όρθια διασκέδαση
  •     επιτρέπεται η διεξαγωγή συνεδρίων, με 100% πληρότητα εμβολιασμένων και με εξ αποστάσεως συμμετοχή για τους ανεμβολίαστους
  •     μειώνεται η τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%

Τι θα ισχύσει για τις σχολικές εκδρομές

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας επιτρέπεται και πάλι η διεξαγωγή ημερήσιων εκπαιδευτικών εκδρομών, διδακτικών και εκπαιδευτικών επισκέψεων, σχολικών περιπάτων, μόλις εκδοθεί η αντίστοιχη ΚΥΑ, εφόσον ολοκληρώνονται εντός μιας ημέρας.

Επίσης, από την 1η Μαρτίου θα επιτρέπεται οποιαδήποτε σχολική εκδρομή ή επίσκεψη περιλαμβάνει και διανυκτέρευση.

Τα άτομα, που θα συμμετέχουν στις πολυήμερες εκδρομές, συνοδοί εκπαιδευτικοί και μαθητές, εμβολιασμένοι ή μη, θα πραγματοποιούν rapid test 48 ώρες πριν την αναχώρηση, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα πρέπει να διενεργούν τα τακτικά τεστ της εβδομάδας όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου