Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Ανεπίσημη έναρξη μιας μακράς προεκλογικής περιόδου – Το παρασκήνιο της περιοδείας Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη

Πού ποντάρει το Μέγαρο Μαξίμου

Μπορεί η πανδημία αλλά και η ενεργειακή κρίση να έχουν ακυρώσει ή να έχουν επιβραδύνει κάποιους από τους στόχους που είχε βάλει από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι η χώρα έχει μπει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο.

Σε ένα δύσκολο περιβάλλον και με την πόλωση να εντείνεται, το Μέγαρο Μαξίμου καταστρώνει την στρατηγική του για την επόμενη μέρα. Για μια χρονιά που ελπίζουν όλοι ότι θα ξεμπερδέψουμε με την πανδημία.

Η άνοδος του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη είχε πολλούς στόχους.


Ο πρώτος ήταν να τηρήσει την δέσμευση που είχε αναλάβει τον περασμένο Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ να επιστρέψει σύντομα στην Θεσσαλονίκη με την πόλη να αλλάζει όψη. Και μπορεί όλα τα έργα να είναι σε εξέλιξη αλλά κάποια από αυτά που επισκέφθηκε είχαν βαλτώσει για περισσότερα από 20 χρόνια. «Εμείς δεν κάνουμε εγκαίνια σε μουσαμάδες», δήλωνε με νόημα κομματικό στέλεχος της κυβερνώσας παράταξης στο Newsbeast.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα περιέλαβε μεγάλα έργα, μια καινοτόμα επιχείρηση, τη νέα γενιά δικαστών αλλά και την κομματική του βάση και τα στελέχη που κινούν τα νήματα στην Βόρεια Ελλάδα.

Η φράση «Θέλω και εδώ στη Θεσσαλονίκη να είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι κομματικές μας δυνάμεις βρίσκονται σε απόλυτη διάταξη μάχης, όχι μόνο για να προετοιμαστούμε για τις επόμενες εθνικές εκλογές, που όπως έχω δεσμευτεί θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά κυρίως για να κάνουμε κάτι πιο σημαντικό, για να μπορούν να μεταφέρουν με κάθε πρόσφορο τρόπο, το πολύ σημαντικό κυβερνητικό έργο το οποίο γίνεται σε όλους τους τομείς», σήμανε την αρχή της πορείας προς τις εκλογές.

Και θέλοντας να καταδείξει την διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τα στελέχη της ΝΔ να δείχνουν μετριοπάθεια, να έχουν προγραμματικό λόγο και να προβάλλουν το έργο της κυβέρνησης.

Αυτό που τονίστηκε και σε πηγαδάκια κυβερνητικών και κομματικών στελεχών ήταν ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώκει την πόλωση και τον διχασμό προκειμένου να μην αφήσει να τον «καταπιεί» η ορμή του νέου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, η ΝΔ πρέπει να μην ακολουθήσει γιατί έχει μόνο να χάσει από αυτού του είδους το πολιτικό παιχνίδι.

Οριοθετούν μάλιστα χρονικά το κακό παρελθόν από το 2012 και έπειτα. Όχι από το 2015. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την στάση του ΚΙΝΑΛ στην πρόταση μομφής και με το δεδομένο ότι δεν πιστεύει και ούτε επιθυμεί κυβερνήσεις συνεργασίας, στέκεται απέναντι και στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη σε κάθε ευκαιρία που της δίνεται.

Έτσι, η γραμμή που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός θα είναι η προβολή του έργου της κυβέρνησής του, η προσπάθεια να φανεί η ΝΔ ως η ήρεμη δύναμη που μόνο αυτή μπορεί να φέρει αποτελέσματα και στην οικονομία και στην κοινωνία και στην Παιδεία και στην Υγεία.

Πού ποντάρει το Μαξίμου


Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι με την άνοδο στην Θεσσαλονίκη δόθηκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να περάσει στην λήθη μια πρόταση μομφής στην οποία ακούστηκαν μόνο κραυγές από την αντιπολίτευση.

Παράλληλα, γνωρίζουν όμως καλά, ότι η παρουσίαση μεγάλων έργων δεν αρκεί. Αν δεν αντιμετωπιστούν οι χαίνουσες πληγές από την πανδημία αλλά και η ακρίβεια, που κάνει ολοένα και περισσότερο αισθητή την παρουσία της στα νοικοκυριά, κινδυνεύουν να δουν την δημοσκοπική απόσταση ασφαλείας να κλυδωνίζεται.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου