Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Οικονόμου: Είμαστε σε επαφή με τους Έλληνες πολίτες στην Ουκρανία

«Δεν μας έχει τεθεί υπόψιν κάποιο δυσάρεστο περιστατικό»

«Από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε επαφή με όλο το ελληνικό στοιχείο και είναι έτοιμη να παράσχει όποια βοήθεια και αρωγή ζητηθεί», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για του Έλληνες της Ουκρανίας.

Εξήγησε ότι έχει κλείσει ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας αλλά είμαστε σε επαφή για να παράσχουμε όποια βοήθεια χρειαστεί.

«Δεν μας έχει τεθεί υπόψιν κάποιο δυσάρεστο περιστατικό. Μιλάμε για διπλωματική αποστολή και ανθρώπους που υπηρετούν σε διεθνείς οργανισμούς».
Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση – Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Την απερίφραστη καταδίκη της σημερινής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία εξέφρασε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την σημερινή ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκοσμίων Αξιών. Επίσης υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Ειρήνη και Ασφάλεια» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

«Η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την Ελλάδα και διαχρονικά καταδικάζουμε κάθε παραβίαση αυτών των βασικών αρχών που προβλέπονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» υπογραμμίζεται.
Η Ελλάδα «καλεί τη ρωσική πλευρά για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες, πέρα των άλλων σοβαρών συνεπειών τους, βάζουν σε κίνδυνο την ζωή αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Κοινότητας που διαβιεί στην Ουκρανία».

«Εκφράζουμε αλληλεγγύη προς την Ουκρανία. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της ομογένειας στην Ουκρανία στις δύσκολες αυτές στιγμές.

Βρισκόμαστε σε διαρκή συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και Νατοϊκούς συμμάχους μας αναφορικά με την απάντηση στην παραβίαση της Διεθνούς Νομιμότητας.

Οι Ελληνικές Αρχές στην Ουκρανία (Πρεσβεία στο Κίεβο, Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό) βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες και τους κατόχους Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενούς προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή» καταλήγει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου