Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Οικονόμου για πρόσφυγες από την Ουκρανία: Άδεια 12μηνης παραμονής και εργασίας σε συντονισμό με την ΕΕ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μετασταθμεύσουν πιλότοι μας και μαχητικά στην Πολωνία

Η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη για την άφιξη προσφύγων από την Ουκρανία είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Newsbeast ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι. Έχουν φτάσει στην Ελλάδα περιορισμένος αριθμός Oυκρανών προσφύγων.

Θα μπαίνουν ελεύθερα στην χώρα μας και το επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθούν διατάξεις για άδεια 12μηνης παραμονής και εργασίας στην χώρα μας. Θα γίνει μηχανισμός κατανομής και είμαστε συντονισμένοι με τους εταίρους και τις αποφάσεις της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Είπε ακόμα ότι είναι «μια διαδικασία σε εξέλιξη. Οι πρώτοι φιλοξενούνται σε οικείους τους ή σε μέρη που είχαν επιλέξει οι ίδιοι. Έχουμε ζητήσει μηχανισμό κατανομής για να ξέρουν οι χώρες πόσους θα φιλοξενήσουν».

Τι απάντησε για το ενδεχόμενο αποστολής πιλότων στην Πολωνία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ακόμα ανοικτό το ενδεχόμενο να μετασταθμεύσουν πιλότοι μας και μαχητικά στην Πολωνία για την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας στο πλαίσιο της ΕΕ.

Ερωτηθείς για την πληροφορία ότι θα ζητηθεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να μετασταθμεύσουν μαχητικά και πιλότοι στην Πολωνία προς ενίσχυση της Ουκρανικής άμυνας ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε: «Όπως γνωρίζετε η χώρα μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους εταίρους και συμμάχους της στην αντιμετώπιση της εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Θα περιμένουμε την συνεδρίαση και αντίστοιχα θα τοποθετηθούμε».

Ο κ. Οικονόμου απαντώντας στις επικρίσεις για την αποστολή ανθρωπιστικού και αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, είπε ότι η χώρα οφείλει να είναι καθαρά και ανυποχώρητα απέναντι σε πράξεις που συνιστούν αναθεώρηση του διεθνούς δικαίου. Σημαίνει όχι απλώς να καταδικάζουμε στα λόγια αλλά να στηρίζουμε τις κυρώσεις και έμπρακτα και ενεργά να υποστηρίζουμε τον λαό της Ουκρανίας που πλήττεται από την εισβολή της Ρωσίας. Να μην παίρνουμε αποστάσεις και να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Η απόφασή μας να στείλουμε υλικό είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για την στήριξη του ουκρανικού λαού. Δόθηκε η εξουσιοδότηση από το ΚΥΣΕΑ στους αρμόδιους υπουργούς και ενημερώθηκαν όλα τα μέλη του.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου