Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Σκυλακάκης: Δεν έχει κλειδώσει το έκτακτο επίδομα το Πάσχα – Από τι εξαρτάται

«Η κυβέρνηση εφόσον υπάρχει χώρος θα πάει με στόχευση στους οικονομικά ευάλωτους»

Δεν έχει κλειδώσει το έκτακτο επίδομα προς τους αδύναμους το Πάσχα το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης καθώς σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, το αν θα δοθεί εξαρτάται πολύ από τις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και το πόσο θα περιοριστεί ο δημοσιονομικός χώρος.

Μιλώντας στο Open για το έκτακτο επίδομα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως «εξαρτάται πολύ και από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς επηρεάζονται οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε «λιγότερο χώρο και μεγαλύτερη ανάγκη να βοηθήσουμε στο ηλεκτρικό. Αν πάνε τα πράγματα άσχημα περιορίζεται ο δημοσιονομικός χώρος και το ΑΕΠ. Συνεπώς, πρέπει να περιμένουμε».

«Θα πάμε σε στοχευμένα μέτρα»

«Έχουμε πει ότι θα πάμε σε στοχευμένα μέτρα, με μαθηματική βεβαιότητα αυτό θα γίνει. Η κυβέρνηση εφόσον υπάρχει χώρος θα πάει με στόχευση στους οικονομικά ευάλωτους και όχι σε οριζόντια μέτρα. Αλλά το “αν” το λένε όλοι και το είπε και ο πρωθυπουργός, το είπε και ο υπουργός Οικονομικών το λέω και εγώ. Διότι όπως είπε ο πρωθυπουργός πρώτα θα μετρήσουμε και μετά θα ανακοινώσουμε τα μέτρα».

«Οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό αν θα δοθεί το επίδομα» επανέλαβε.

«Το μακροοικονομικό σενάριο»

«Το δεύτερο θέμα που θα το κρίνει είναι το μακροοικονομικό σενάριο που θα προετοιμάσουμε ως Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το οποίο έχουμε τη θεσμική υποχρέωση να το παρουσιάσουμε το αργότερο στις 30 Απριλίου. Θα έχουμε το μακροοικονομικό σενάριο το επικαιροποιημένο, το οποίο θα δίνει και την εικόνα τι σημαίνει η επίτευξη του προϋπολογισμού και αν στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου υπάρχει δημοσιονομικός χώρος», πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης.

Σε ερώτημα αν μέσα στο Πάσχα είναι κλειδωμένο το επίδομα, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε αρνητικά. «Όχι, δεν είναι “κλειδωμένο”. Έχουμε ταχύτερη ανάπτυξη το 2021. Πόσο ταχύτερη ανάπτυξη θα το δούμε στις αρχές Μαρτίου. Έχουμε την εξέλιξη της Ουκρανίας που μειώνει το ΑΕΠ αν τα πράγματα πάνε αρνητικά, αλλά μας βγάζει το βραχνά των τιμών ενέργειας εφόσον έχουμε θετικές εξελίξεις».

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη των καταναλωτών στα τιμολόγια ρεύματος και ενέργειας, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχουν γίνει υπολογισμοί στο οικονομικό επιτελείο για το ποσό του έκτακτου επιδόματος αν αυτό δοθεί.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου