Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Στύση: Μυστικά για να μην σας προδώσει ποτέ

Στύση Μυστικά για να μην σας προδώσει ποτέ

Η ανδρική στύση φαίνεται κάτι απλό. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μάλλον πολύπλοκη διαδικασία. Γύρω από τις στύσεις εξυφαίνονται αλήθειες και ψέματα, που δημιουργούν εντυπώσεις και προκαλούν αγωνία και άγχος επίδοσης.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν οι ειδικοί, υπάρχουν κάποια μυστικά, ώστε η στύση να μην… προδώσει ποτέ τους επίδοξους εραστές.

«Καταρχάς να πούμε ότι υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη στύσης.

• Η λεγόμενη αντανακλαστική στύση, που είναι το αποτέλεσμα της σωματικής επαφής.
• Η ψυχογενής στύση, που οφείλεται σε οπτικοακουστικά ερεθίσματα ή σε φαντασιώσεις.
• Η νυχτερινή στύση, που, όπως προδίδει και η ονομασία της, εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, η στύση είναι ακούσια -δηλαδή μη ηθελημένη- και μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα ώρα και στιγμή», αναφέρει ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας MD.

Η στύση είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας, με την οποία σχετίζονται τα έξω γεννητικά όργανα, η καρδιά, τα αγγεία, οι ορμόνες, οι νευρικοί άξονες, αλλά και τα συναισθήματα, οι αισθήσεις, η φαντασία, η μνήμη. Η στύση είναι η κύρια λειτουργία του πέους.
Στύση όπως… ποδήλατο

Πολλές φορές λέμε χαριτολογώντας ότι το σ3ξ είναι σαν το ποδήλατο, δεν ξεχνάς ποτέ πώς να κάνεις. Όμως οι αμερικανοί ουρολόγοι συνηθίζουν να λένε «use it or lose it», δηλαδή κάν’ το, αλλιώς θα σε αφήσει. Οπότε, όσο πιο πολύ ένας άνδρας χρησιμοποιεί το πέος του, τόσο το καλύτερο για εκείνον.

«Κομβικό ρόλο στην καλή λειτουργία του πέους, άρα και στην δυνατή στύση με διάρκεια και κατ’ επέκταση στην ικανοποιητική σ3ξουαλική επαφή, παίζει το οξυγόνο. Το οξυγόνο δίνει ενέργεια, διατηρεί τους ιστούς σε υγιή επίπεδα, αναδομεί τυχόν βλάβες τους και συμβάλλει στη σύνθεση ουσιών, οι οποίες προκαλούν διαστολή των αγγείων στο πέος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται περισσότερη χάλαση των λείων μυϊκών ινών και κατά συνέπεια αύξηση στην αιματική ροή. Στο πέος, όμως, δεν υπάρχει συνεχής ροή αίματος πλούσιου σε οξυγόνο. Δηλαδή το πέος, όταν είναι σε χάλαση, δεν προσλαμβάνει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου, σε αντίθεση με το πέος που είναι σε στύση. Τότε οι αρτηρίες μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες αίματος, πλούσιου σε οξυγόνο, το οποίο βοηθά σε όλα όσα αναφέραμε παραπάνω και τα οποία συντελούν στη σωστή λειτουργία του πέους», εξηγεί ο κ. Ρόκκας.
Ο μύθος της επιθυμίας

Για να αρχίσει ένας άνδρας να λειτουργεί σ3ξουαλικά, χρειάζεται να έχει σ3ξουαλική επιθυμία. Συχνά υπάρχουν οπτικά ερεθίσματα και φαντασιώσεις. Όμως είναι πιθανό κάποιος να μην έχει τη σ3ξουαλική ορμή, που αυτά επιφέρουν, αλλά να μπορεί παρόλα αυτά να λειτουργήσει σ3ξουαλικά.

Πάντως οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι μύθος ότι οι άνδρες έχουν πάντα επιθυμία και ότι είναι έτοιμοι «για δράση» ανά πάσα στιγμή. Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, άγχος, κατάθλιψη, κούραση, απογοήτευση είναι παράγοντες, οι οποίοι αναστέλλουν τη σ3ξουαλική επιθυμία.

Η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη – «κλειδί» για την ερωτική επιθυμία, για τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του άνδρα (τριχοφυΐα, ανάπτυξη γεννητικών οργάνων, χροιά φωνής κ.ά.), αλλά και για τη στύση, μόνο, όμως, όταν τα επίπεδά της είναι παθολογικά.
Οι άνδρες θέλουν συναίσθημα

Ένας άλλος μύθος είναι ότι οι άνδρες λατρεύουν το «στεγνό», χωρίς συναίσθημα σ3ξ. Αυτό δεν ισχύει. Αμερικανική έρευνα του 2019 έδειξε ότι και οι άνδρες νιώθουν την ανάγκη να εκφράζουν τα συναισθήματά τους στις/στους συντρόφους τους. Οι 8 στους 10 είχαν πει ότι το σ3ξ είναι πολύ καλύτερο, αν υπάρχουν αισθήματα έρωτα, αγάπης και τρυφερότητας στο ζευγάρι.

«Ισχύει αυτό. Και οι άνδρες, όπως και οι γυναίκες, έχουν ανάγκη να νιώθουν συναισθηματική εγγύτητα. Χρειάζονται χρόνο και ιδιωτικότητα για να λειτουργήσουν στο σ3ξ, χωρίς το άγχος ότι μπορεί να τους ακούσουν τα παιδιά ή ότι θα χτυπήσει το τηλέφωνο. Αυτοί είναι παράγοντες, που δεν διευκολύνουν τη σ3ξουαλική διαδικασία. Η επιθυμία μπορεί να «σβήσει» και να είναι αδύνατο να επιτευχθεί ή να διατηρηθεί μια στύση, καθώς ο άνδρας έχει άγχος», επισημαίνει ο κ. Ρόκκας.
Στύση και ορμόνες

Η φίμωση, η νόσος Peyronie, ο βραχύς χαλινός μπορεί να δυσκολέψουν τη σ3ξουαλική επαφή και χρειάζονται την παρέμβαση του χειρουργού ουρολόγου για την αντιμετώπισή τους.

Εξίσου σημαντικό ρόλο, όμως, παίζουν οι ορμόνες.

«Αναφέραμε νωρίτερα την τεστοστερόνη και τη συμβολή της στην ερωτική επιθυμία. Είναι ο «μαέστρος των ορμονών». Να σημειώσουμε, επίσης, την αύξηση της προλακτίνης, η οποία συνδέεται άμεσα με τη μείωση της ερωτικής ορμής και με στυτική δυσλειτουργία. Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά και χειρουργικά, ανάλογα με το πού οφείλεται. Επίπτωση στη στύση έχουν και οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα», λέει ο κ. Κωνσταντίνος Ρόκκας.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου