Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Θρίλερ με τη φωτιά στο πλοίο κοντά στην Κέρκυρα: Πληροφορίες ότι αναζητούνται 11 άτομα, δύο εγκλωβισμένοι στο γκαράζ

Βίντεο με επιβάτες που φτάνουν στο λιμάνι - Έλληνες οι 21 από τους 290 επιβαίνοντες

Τι λένε στο Newsbeast η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και το υπουργείο Ναυτιλίας

Σε θρίλερ εξελίσσεται η φωτιά που ξέσπασε στο πλοίο Euroferry Olympia κοντά στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open, από την πρώτη καταμέτρηση προκύπτει ότι αναζητούνται ακόμη 11 άτομα. Νεότερες πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ αναφέρουν πως υπάρχουν δύο άτομα εγκλωβισμένα στο γκαράζ του πλοίου και στελέχη του Λιμενικού είναι σε επικοινωνία μαζί τους.


Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας, στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 290 επιβαίνοντες, επιβάτες και πλήρωμα. Από αυτούς 21 είναι Έλληνες 14 επιβάτες και 7 άτομα από το πλήρωμα.

Στο Newsbeast μίλησε νωρίτερα η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, Σπυριδούλα Μερόπη Υδραίου, σύμφωνα με την οποία, οι διασωθέντες επιβάτες που μαζί με το πλήρωμα φτάνουν τα περίπου 300 άτομα θα φτάσουν στο λιμάνι της Κερκύρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στις 10:30 περίπου.

Σύμφωνα με την κα Υδραίου, μεταφέρονται τόσο από σωστικές λέμβους του λιμενικού όσο και από αλιευτικά σκάφη ιδιωτών, κατοίκων τα οποία βρίσκονταν κοντά στο σημείο και συνέδραμαν στην επιχείρηση διάσωσης. Η κα Υδραίου λέει πως στο λιμάνι της Κέρκυρας έχει ήδη στηθεί ένας μηχανισμός και περιμένει αυτούς τους ανθρώπους για να τους παράσχει φροντίδα με κλιμάκια του δήμου, της περιφέρειας, του λιμανιού, του ΕΟΔΥ, γιατρών κτλ.

Η κα Υδραίου σημειώνει ακόμα πως σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει η ίδια για την ώρα, η εκκένωση του πλοίου ήταν επιτυχής και όλοι οι επιβαίνοντες έχουν διασωθεί. Το Newsbeast επικοινώνησε και με το υπουργείο Ναυτιλίας το οποίο λέει ότι δεν έχει γίνει ακόμα καταμέτρηση των επιβαινόντων και πως ταυτόχρονα γίνονται έρευνες για τυχόν αγνοούμενους.

Επιβάτες από το φλεγόμενο πλοίο έφτασαν στο λιμάνι της Κέρκυρας


Γύρω στις 10:30, στο λιμάνι της Κέρκυρας έφτασαν με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής που έπλεε στην περιοχή, επιβαίνοντες του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympia το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες, όταν έπλεε ανοιχτά της Ερείκουσας.

Σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς των επιβαινόντων


Η επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς των επιβαινόντων του πλοίου EUROFERRY OLYMPIA, στο οποίο τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκε πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε το πρωί ο αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Νίκος Λαγκαδιανός.

Επεσήμανε ότι η πλήρης καταγραφή και ταυτοποίηση των επιβαινόντων στο πλοίο θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα. Τόνισε, επίσης, ότι στο σημείο στο οποίο το συμβάν είναι σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη τέσσερα περιπολικά σκάφη του λιμενικού ένα σκάφος της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, δύο παραπλέοντα πλοία, δύο ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο του λιμενικού , δύο ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, ενώ αναμένεται να καταπλεύσει και η φρεγάτα «Ύδρα». Τόνισε ότι στην περιοχή σπεύδουν δύο ρυμουλκά σκάφη, ρυμουλκό/ πυροσβεστικό καθώς και αντιρρυπαντικό σκάφος του λιμενικού.


Σύμφωνα με τις επίσημες καταστάσεις πληρώματος και επιβατών που κατέθεσε ο πλοίαρχος του πλοίου στην Ηγουμενίτσα, πριν τον απόπλου του, στο EUROFERRY OLYMPIA επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το περιστατικό, έδωσε άμεσα εντολή για πλήρη κινητοποίηση πλωτών και εναέριων μέσων για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σε παραπλέοντα πλοία και σκάφη, έχουν αποβιβαστεί έως αυτή τη στιγμή 278 επιβαίνοντες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympiα.

Ένα άτομο από τους επιβαίνοντες του πλοίου που παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Στο πλοίο στο οποίο μαίνεται η πυρκαγιά επέβαιναν κατά δήλωση του πλοιάρχου 288 επιβάτες 25 ΙΧ οχήματα και 153 φορτηγά.


Η μαρτυρία επιβάτη μέσα από τη σωστική λέμβο – «Φοβάμαι ότι δεν έχουν σωθεί όλοι»

Ο κ. Νάσος ήταν μέσα στο πλοίο και μίλησε στο Mega από τη σωστική λέμβο. «Μας ξύπνησαν 4.30 ώρα το βράδυ και είδαμε ότι η φωτιά ξεκίνησε από το γκαράζ και επεκτάθηκε γρήγορα. Είμαστε στις σωσίβιες λέμβους συγκεκριμένα σε αυτή που βρίσκομαι είμαστε 140 άτομα. Φοβάμαι ότι δεν έχουν σωθεί όλοι γιατί ήταν κάποιοι που κοιμόντουσαν στο γκαράζ» ανέφερε.

Τον εξονυχιστικό έλεγχο του περιστατικού από ζητά η ΠΝΟ


«Απαιτούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν εξονυχιστικά το όλο περιστατικό, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως, ώστε να μη χρειασθεί στο μέλλον να σημειωθούν ανάλογα περιστατικά» τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο υπό ιταλική σημαία και ιταλική πλοιοκτησία επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο “Euroferry Olympia” ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση του δρομολογίου του από Ηγουμενίτσα προς Πρίντεζι.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αναφέρει ότι «με επανειλημμένα διαβήματα της και με πληθώρα σχετικών εγγράφων και με ανάλογα δελτία τύπου και καταγγελίες έχει τονίσει και υπογραμμίσει, ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα είναι υπεράνω κάθε πνεύματος επιχειρηματικής κερδοσκοπίας και δεν πρέπει για κανένα λόγο να θυσιάζεται στο βωμό της οποιασδήποτε σκοπιμότητας».

Εκφράζει «την πλήρη συμπαράστασή της στη ψυχική και σωματική ταλαιπωρία των επιβαινόντων και στα μέλη του πληρώματος στο φλεγόμενο πλοίο».

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου