Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Κορονοϊός – Λουκίδης: Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν θα υπάρξει νέα μετάλλαξη

«Δεν πιστεύω ότι θα είναι 100% το free pass για τους ανεμβολίαστους»

«Είναι αδύνατον να πει κάποιος ότι δεν θα υπάρξει κάποια νέα μετάλλαξη, το θέμα είναι να είναι ηπιότερη και να αντιμετωπίζεται όπως αντιμετωπίζεται Όμικρον».

Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, ενώ τα κρούσματα στη χώρα μας παραμένουν σε υχηλά νούμερα (23.529 χθες 21/3).

«Δύο χρόνια μετά για πρώτη φορά για τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο έχουν φαρμακευτική αγωγή που χορηγούμε εκτός νοσοκομείου. Είχαμε τα μονοκλωνικά που δεν δούλεψαν στην παραλλαγή Όμικρον, έχουμε δύο μορφές αντιικών χαπιών, η μία έχει χορηγηθεί ήδη σε πάνω από 10.500 ανθρώπους, και η δεύτερη, θα είναι διαθέσιμη σύντομα στους Έλληνες ασθενείς», πρόσθεσε.

«Δεν θα πρέπει να ανησυχούμε στην παρούσα φάση»

Για την πορεία της πανδημίας και την μεταδοτικότητα του ιού ο κ. Λουκίδης είπε ότι στην παρούσα φάση δεν θα πρέπει να ανησυχούμε. «Δεν θα πρέπει να ανησυχούμε στην παρούσα φάση, έχουμε διασπορά της νόσου, οι μολύνσεις μπορεί να είναι και περισσότερες, καθώς κάποιοι μπορεί να κάνουν απλώς ένα self test και να μην επισημοποιούν την μόλυνση με το να κάνουν rapid ή μοριακό» είπε.

Και συνέχισε: «Η πλειοψηφία έχει ήπια νόσο, που μπορεί να την αντιμετωπίσει μένοντας στο σπίτι. Έχουμε 250.000 ενεργά περιστατικά τις τελευταίες μέρες και οι εισαγωγές είναι 300-310 την ημέρα, ενώ πέρσυ ήταν 800 εισαγωγές την ημέρα με 5000 περιστατικά την ημέρα. Από κλινικό επίπεδο, η βρετανική μετάλλαξη ήταν η χειρότερη».

Για το θέμα της κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού στο οποίο αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. «Για να το λέει έχει κάνει προβλεπτικά μοντέλα και πιστεύει στην αποκλιμάκωση. Δεν πιστεύω ότι θα είναι 100% το free pass για τους ανεμβολίαστους, θα μπορούσε να αφορά τον εξωτερικό χώρο, θα έχουμε περισσότερες ελευθερίες».

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου