Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί άμαχοι στο Χάρκοβο – «Πιθανόν τα χειρότερα να βρίσκονται μπροστά μας»

Χωρίς νερό και ρεύμα η Μαριούπολη - Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης

Ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία, με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς να στοιχίζουν τη ζωή δεκάδων αμάχων στο Χάρκοβο. Στη Μαριούπολη, η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση έχουν διακοπεί.

Η Γαλλία τονίζει ότι «είναι πιθανό τα χειρότερα να βρίσκονται μπροστά μας», ενώ η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης. Στο Κίεβο, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως έπληξαν ένα κέντρο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, τονίζοντας παράλληλα πως κατέλαβαν την πόλη Μπαλακλίγια.

Την ίδια ώρα φαίνεται πως καθυστερεί το ρωσικό κονβόι – μαμούθ που προελαύνει προς το Κίεβο. «Παραμένει περισσότερα από 30 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης καθώς καθυστερεί λόγω της σταθερής ουκρανικής αντίστασης, μηχανικής βλάβης και κυκλοφοριακής συμφόρησης», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών.


Τριάντα τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο


Ρωσικοί βομβαρδισμοί και επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό στοίχισαν τη ζωή σε 34 αμάχους στην περιφέρεια του Χαρκίβ (Χάρκοβο) στην ανατολική Ουκρανία κατά τις τελευταίες 24 ώρες από τις 2 ως τις 3 Μαρτίου, έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ενώ η εισαγγελία της Λιθουανίας ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε να διεξάγει έρευνες για ενδεχόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

«Η έρευνα άρχισε σε σχέση με τη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία», αναφέρεται σε δήλωση.

Στο πλαίσιό της θα ερευνηθούν «στρατιωτικές επιθέσεις σε αμάχους, γιατρούς, καταστροφή κατοικιών, νοσοκομείων, εκπαιδευτικών θεσμών και άλλων πολιτικών εγκαταστάσεων, που οδήγησαν σε θανάτους ενηλίκων και παιδιών», προστίθεται στη δήλωση της λιθουανικής εισαγγελίας.

Σε μια χωριστή εξέλιξη, ο κυβερνήτης της ελεγχόμενης από την Ουκρανία ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ δήλωσε ότι στο λιμάνι της Μαριούπολης, έναν από τους πρώτους στόχους της ρωσικής εισβολής, έχει πλέον διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Νωρίτερα, ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντανιέτσκ, ο Έντουαρντ Μπασούριν, απείλησε ότι οι δικές του δυνάμεις και ο ρωσικός στρατός μπορεί να αρχίσει στοχευμένα πλήγματα στη Μαριούπολη εάν οι ουκρανικές δυνάμεις εκεί δεν καταθέσουν τα όπλα και παραδοθούν, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης

Στο μεταξύ, η Μόσχα προειδοποίησε τη Δύση κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Παράλληλα ο Ριαμπκόφ επεσήμανε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να έχει επαφές με την Ουάσινγκτον, κυρίως μέσω των πρεσβειών, και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι συνομιλίες με την Ουκρανία στη Λευκορωσία μπορούν να αποφέρουν αποτελέσματα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι στόχοι της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν πλήρως.

«Είναι πιθανό τα χειρότερα να βρίσκονται μπροστά μας»

Είναι πιθανό τα χειρότερα να βρίσκονται μπροστά μας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Φοβάμαι μία λογική πολιορκίας στην οποία οι ρώσοι είναι συνηθισμένοι, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, υπενθυμίζοντας το τι συνέβη παλαιότερα στην Συρία και την Τσετσενία. Ο πόλεμος έχει εκατοντάδες νεκρούς και από την πλευρά της Ρωσίας, δήλωσε ο Λεντριάν εκτιμώντας ότι αυτό που κυρίως θέλει ο Πούτιν είναι να μην έχει στα σύνορα του χώρες με δημοκρατικά χαρακτηριστικά, διότι αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε τέλος ότι για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία θα πρέπει να προηγηθεί κατάπαυση πυρός. Δεν διαπραγματεύεται κάνεις με το πιστόλι στον κρόταφο, τόνισε ο Γάλλος υπουργός.

Η γαλλική κυβέρνηση συνιστά στους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία

Η γαλλική κυβέρνηση συνέστησε σήμερα στους γάλλους πολίτες, «η παρουσία των οποίων και των οικογενειών τους δεν είναι απαραίτητη στη Ρωσία», να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία και το κλείσιμο του εναέριου χώρου μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ.

«Σε αυτό το πλαίσιο που δημιουργήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και από την επιβολή διεθνών κυρώσεων στη Ρωσία, απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την Κυριακή το Παρίσι πρότεινε στους «Γάλλους που περνούν από τη Ρωσία» να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η «Ηχώ της Μόσχας» και το τηλεοπτικό δίκτυο Dojd υποχρεώθηκαν να κλείσουν

Ο ρωσικός φιλελεύθερος ραδιοφωνικός σταθμός «Ηχώ της Μόσχας» ανακοίνωσε σήμερα ότι το διοικητικό του συμβούλιο αποφάσισε τη διάλυση του σταθμού σε μια κίνηση για τον αποκλεισμό ενός από τα λίγα εναπομείνατα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης που το Κρεμλίνο ανεχόταν μέχρι σήμερα.

«Η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του Ekho Moskvy (Ηχώ της Μόσχας) έλαβε την απόφαση να διαλύσει τον ραδιοφωνικό σταθμό και την ιστοσελίδα του Ekho Moskvy», έγραψε στον λογαριασμό του στο Telegram ο επικεφαλής του, Αλεξέι Βενεντίκτοφ.

Η κίνηση αυτή έγινε λίγο μετά το αίτημα που διατύπωσε το Γραφείο του γενικού εισαγγελέα να αποκλειστεί η πρόσβαση στο (διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι) Dojd και τον (ραδιοφωνικό σταθμό)

Ηχώ της Μόσχας εξαιτίας της κάλυψης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το διαδικτυακό τηλεοπτικό δίκτυο Dojd και ο ραδιοφωνικός σταθμός Ηχώ της Μόσχας, μαζί με την εφημερίδα Νόβαγια Γκαζέτα (Novaya Gazeta), ξεχώρισαν γιατί δεν ακολουθούσαν το Κρεμλίνο στην κάλυψη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των ρωσικών ΜΜΕ.

Οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν στα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν πληροφορίες άλλες από αυτές που παρέχει το Κρεμλίνο, ο στρατός και τα διάφορα υπουργεία, τα οποία παρουσιάζουν την εισβολή στην Ουκρανία ως μια απλή «ειδική επιχείρηση» που περιορίζεται στα ανατολικά αυτής της χώρας.

Η Ρωσία παρουσιάζεται τακτικά από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ως μία από τις πιο περιοριστικές χώρες στον κόσμο όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Η χώρα κατατάσσεται έτσι στην 150η θέση σε σύνολο 180 χωρών με βάση τον πιο πρόσφατο δείκτη ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Αρκετά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του καναλιού Dojd, έχουν χαρακτηριστεί από τις αρχές «ξένοι πράκτορες».

Η Ηχώ της Μόσχας, ο σταθμός που ανήκει εν μέρει στον κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom και που δημιουργήθηκε το 1990, προσπαθούσε πάντα να καλλιεργεί την ανεξαρτησία του και είναι ένα από τα πιο σεβαστά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Μέχρι αυτή την εβδομάδα ήταν ένα από τα λιγοστά μέσα στη χώρα όπου μπορούσαν να εκφράζονται οι αντιπολιτευόμενοι. 

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου