Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία – Κωνσταντίνος Φίλης: Η Ρωσία βρίσκεται σε έναν «τέλειο εγκλωβισμό»

«Η πραγματικότητα λέει ότι δεν έχει περιθώρια να μην προχωρήσει στην εφαρμογή των δεσμεύσεών της»

Για την εγκλωβισμό της Ρωσίας, την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την Τετάρτη (30/3) ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης.

«Εχθές εκτός από τις διαπραγματεύσεις που είχαμε ένα θετικό σημάδι, είχαμε μια ανακοίνωση από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας στην οποία έλεγε με συγκεκριμένους αριθμούς -που ελέγχονται ως προς την ακρίβειά τους- ότι κατέστρεψε τόσα αεροπλάνα, τόσα τεθωρακισμένα και ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση.

Αυτό μου έδειξε ότι μπορεί να προετοιμάζεται η Ρωσία και να προετοιμάζει και την κοινή της γνώμη για μία έξοδο» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 της ΕΡΤ αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Κωνσταντίνος Φίλης.
«Η συνεχιζόμενη παράνομη εισβολή έχει πάρα πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα της Ρωσίας»

«Είναι λογικό η Ρωσία να θέλει ο πόλεμος αυτός να σταματήσει γρήγορα ή και άμεσα ακόμα» είπε καθώς όπως δήλωσε «η συνεχιζόμενη παράνομη εισβολή έχει πάρα πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα της, κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει, έχει όμως και πάρα πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της».


«Και επειδή ξέρουμε όλοι ότι οι κυρώσεις δεν πρόκειται να αρθούν την επομένη της όποιας λύσης αλλά θα πηγαίνουν παράλληλα με ενέργειες και έμπρακτες εγγυήσεις που θα πρέπει να δίνει η Ρωσία γιατί έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία και εφόσον δεν κατάφερε να κατακτήσει το Κίεβο, να υλοποιήσει τις επιδιώξεις που είχε θέσει η ίδια στην αρχή αυτής της παράλογης επιχείρησης, τώρα θα πρέπει να αναδιπλωθεί. Από την άλλη, βρίσκεται μπροστά σε έναν τέλειο εγκλωβισμό, γιατί θα πρέπει να βγει από αυτή την κατάσταση μη έχοντας εξασφαλίσει όλα αυτά για τα οποία υποτίθεται ότι μπήκε σε αυτή την κατάσταση» εξήγησε ο Κωνσταντίνος Φίλης.

Η Ρωσία, προσέθεσε, «πέρα από το να δημιουργήσει μια ουκρανική συνείδηση που έχει στον πυρήνα της τον αντιρωσισμό, έχει καταφέρει να μην μπορεί εκ των πραγμάτων να εκπληρώσει τους στόχους που έχει θέσει στο σύνολό τους με αποτέλεσμα να πρέπει να αλλάξει το αφήγημα και στο εσωτερικό και «να πρέπει να πείσει τους Ρώσους για ποιο λόγο αυτή η ”στρατιωτική επιχείρηση”, σύμφωνα με την κρατική προπαγάνδα, 36 μέρες μετά δεν έχει ολοκληρωθεί, ποιοι από τους στόχους της αποναζιστικοποίησης της αποπυρηνικοποίησης της Ουκρανίας και διάφορα άλλα που έχουν ακουστεί έχουν εκπληρωθεί».

Ο Κωνσταντίνος Φίλης

«Υπάρχουν μόνο χαμένοι»

«Η Ρωσία έχει απωλέσει την αξιοπιστία της κρατάμε μικρό καλάθι σε σχέση με το αν θα κάνει πράξη τα όσα δεσμεύεται. Η πραγματικότητα πάντως λέει ότι δεν έχει περιθώρια να μην προχωρήσει στην εφαρμογή των δεσμεύσεών της, όπως συμβαίνει και με την Ουκρανία» επεσήμανε ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης και πρόσθεσε «σε αυτό τον πόλεμο υπάρχουν μόνο χαμένοι, εκτός από τις ΗΠΑ, που έχουν ωφεληθεί στο σκέλος ότι επιβεβαιώνεται η ανάγκη της Ευρώπης να συνεχίσει να εξαρτάται από αυτές».

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου