Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Τα κορυφαία οφέλη των καρότων για την υγεία!

Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τα καρότα είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις που ονομάζονται καροτενοειδή – αυτές οι ενώσεις συσσωρεύονται στη ρίζα, το μέρος που μας αρέσει περισσότερο να τρώμε.

Περίπου το 80 τοις εκατό των καροτενίων στα καρότα είναι ένας τύπος που ονομάζεται βήτα-καροτένιο και συχνά αναφέρεται ως προβιταμίνη Α επειδή τα μετατρέπουμε σε βιταμίνη Α στα έντερά μας.

Η πλειονότητα αυτών των καροτενοειδών βρίσκεται στη σάρκα ή στο εξωτερικό τμήμα της ρίζας και όχι στον πυρήνα. Τα καροτενοειδή παίζουν σημαντικό ρόλο στην όραση.

Τα καροτενοειδή βοηθούν επίσης στη διατήρηση ενός ανοσοποιητικού συστήματος που λειτουργεί καλά, είναι σημαντικά για την υγεία και τη γήρανση του δέρματος και υποστηρίζουν τους βλεννογόνους μας σε σημαντικές περιοχές όπως το αναπνευστικό σύστημα.

Είναι ενδιαφέρον ότι, όταν μαγειρεύουμε τα καρότα ψητά στο ταψί ή στο φούρνο μικροκυμάτων, μπορούμε να βελτιώσουμε ή τουλάχιστον να διατηρήσουμε την περιεκτικότητά τους σε καροτενοειδή .

Κάντε τα πουρέ και προσθέστε λίγο λάδι ώστε να απογειώσετε την ικανότητά σας να απορροφήσετε ακόμη περισσότερο την περιεκτικότητα σε προβιταμίνη Α.

Μπορούν να υποστηρίξουν την ισορροπία της χοληστερόλης και την υγεία της καρδιάς

Τα καρότα είναι πηγή φυτικών ινών, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών καθώς και της βιταμίνης C, τα οποία συμβάλλουν στις προστατευτικές ιδιότητες της καρδιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καρότα φαίνεται να βοηθούν στην τροποποίηση της απορρόφησης της χοληστερόλης και ως αποτέλεσμα μπορεί να βελτιώσουν την ισορροπία της χοληστερόλης.

Ωστόσο, πολλά από αυτά τα στοιχεία προέρχονται από μελέτες σε ζώα και απαιτούνται περισσότερες δοκιμές σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί ένα προστατευτικό όφελος για την καρδιά.

Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου

Όντας πλούσια σε προστατευτικές φυτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών, του χλωρογενικού οξέος και της φαλκαρινόλης , τα καρότα έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου , ωστόσο, τα στοιχεία που το υποστηρίζουν δεν είναι πειστικά.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου