Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Μια χορταστική και υγιεινή χορτοφαγική σαλάτα με taco και cinoa γεμάτη πρωτεΐνη!

Αν ψάχνετε για μια χορταστική σαλάτα που καλύπτει θρεπτικά όλες σας τις ανάγκες τότε απολαύστε αυτή τη σαλάτα με cinoa και taco!

Κινόα: Είναι μια από τις μοναδικές φυτικές πηγές και των εννέα απαραίτητων αμινοξέων, καθιστώντας την μια πλήρη πηγή πρωτεΐνης .

Η cinoa δεν έχει γλουτένη και έχει τον χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τα περισσότερα δημητριακά.

Μπαχαρικά: Το τσίλι σε σκόνη και το κύμινο δίνουν στην κινόα ένα τολμηρό γευστικό προφίλ. Μπορείτε επίσης να ρίξετε λίγο πιπέρι καγιέν για επιπλέον μπαχαρικό.

Σάλτσα Adobo: Εϊναι μια σάλτσα με πιπεριές που μπορείτε να την βρείτε έτοιμη ή και να την φτιάξετε μόνοι σας (την συνταγή θα την βρείτε στο τέλος του κειμένου.

Αρωματικά: Το κρεμμύδι και το σκόρδο δημιουργούν το αρωματικό υπόβαθρο της κινόα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόκκινο, κίτρινο ή γλυκό κρεμμύδι.

Ζωμός: Μπορείτε να μαγειρέψετε την cinoa σε ζωμό λαχανικών είτε σε ζωμό κοτόπουλου για επιπλέον γεύση, ωστόσο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και νερό.

Μαύρα φασόλια: Τα μαύρα φασόλια προσθέτουν επιπλέον πρωτείνη και φυτικές ίνες σε αυτή τη χορτοφαγική σαλάτα taco.

Λαχανικά: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σγουρό λάχανο για τη βάση της σαλάτας.

Ντρέσινγκ: Το ντρέσινγκ τύπου Baja (δείτε παρακάτω πως θα το φτιάξετε) είναι ένα απλό μείγμα από ελληνικό γιαούρτι, ελαιόλαδο, χυμό λάιμ, μηλόξυδο, μέλι, κόλιανδρο και μπαχαρικά. Είναι λαμπερό, κρεμώδες και δένει πραγματικά όλα τα υλικα στη σαλάτα μεταξύ τους.

ΒΗΜΑ 1:

Ετοιμάστε την σάλτσα cinoa

Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. από το λάδι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε κρεμμύδια και σκόρδο. Μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει, περίπου 5 λεπτά.

Ανακατεύουμε με την σάλτσα adobo, την σκόνη τσίλι και 1/2 κουτ. κύμινο. Μαγειρέψτε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέστε την cinoa, τον ζωμό λαχανικών και 1/2 κουτ. αλάτι. Στη συνέχεια αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει.

Μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει η κινόα και να απορροφηθούν τα υγρά, περίπου 15 λεπτά. Μεταφέρετε σε ένα μπολ, προσθέστε τα μαύρα φασόλια και βάλτε το στο ψυγείο ενώ μαζεύετε τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας.

ΒΗΜΑ 2:

Ετοιμάστε το DRESSING BAJA

Σε ένα μπλέντερ, συνδυάστε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τον χυμό λάιμ, το μηλόξυδο, το μέλι, τον κόλιανδρο, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες.

ΒΗΜΑ 3:

Ενώστε το τα υλικά

Προσθέστε το μαρούλι σε ένα μεγάλο μπολ ή πιατέλα σερβιρίσματος. Συμπληρώστε με το μείγμα της cinoa και μαύρα τα φασόλια, pico de gallo και αβοκάντο σε φέτες. Περιχύστε το dressing από πάνω και ανακατέψτε απαλά να συνδυαστεί. Σερβίρετε αμέσως.

Tip: Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο φρέσκο κόλιανδρο

Συνταγή για σάλτσα Adopo

Συστατικά

6 πιπεριές κέρατο

4 πιπεριές καυτερές

1 μέτριο κρεμμύδι

2 σκελ.σκόρδο

1/2κ.γλ.ζάχαρη

Αλατοπίπερο

1/2κ.γλ.θυμάρι ξερό

1/2κ.γλ.ρίγανη ξερή

1/2κ.γλ.κανέλα

1/4κ.γλ.κύμινο

1/8κ.γλ.all spice mix

Μια πρέζα γαρύφαλλο

1/4φλ.ξύδι από λευκό κρασί

Οδηγίες

Βάζουμε τις πιπεριές σε ένα ταψάκι και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου για 20-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να καψαλιστεί η πέτσα τους.

Μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο τις βάζουμε μέσα σε μια καθαρή σακούλα και την κλείνουμε καλά.

Τις αφήνουμε εκεί για 20 λεπτά και κατόπιν αφαιρούμε την πέτσα τους και τα σπόρια.

Τις βάζουμε στο multi μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε να γίνουν αλοιφή.

Τα μεταφέρουμε σε βάζο ή σκεύος με καπάκι και ραντίζουμε με λίγο λάδι. Αφήνουμε τη σάλτσα στο ψυγείο ως και 10 ημέρες.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου