Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Ζάχαρη: Οι πιο υγιεινές εναλλακτικές με τις οποίες μπορείτε να την αντικαταστήσετε

Ποια τα οφέλη τους για την υγεία

Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να περιορίσουμε τη ζάχαρη στην καθημερινότητά μας, με μια επιστημονική μελέτη του 2017 να διαπιστώνει, ακόμη, ότι η ζάχαρη είναι πιο εθιστική και από την κοκαΐνη.

Ωστόσο, είναι κάτι που ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε. Από τον διαβήτη έως τα οδοντικά προβλήματα και την παχυσαρκία, η ζάχαρη οδηγεί σε κακά αποτελέσματα για την υγεία εάν καταναλωθεί σε υπερβολική ποσότητα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Πώς, λοιπόν, μπορείτε να την αντικαταστήσετε στην καθημερινότητά σας με πιο υγιεινές επιλογές;


Χρησιμοποιήστε φρούτα ως υποκατάστατο της ζάχαρης


Γεμάτα με φυσικές γεύσεις και με φωτεινά, φυσικά χρώματα, τα φρούτα αν και αυτά περιέχουν ζάχαρη, διαφέρουν από τη ζάχαρη που βρίσκεται στα γλυκά και είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα, να προάγουν την παχυσαρκία και να προκαλέσουν τερηδόνα. Τα φρούτα είναι, επίσης, μια εξαιρετική πηγή απαραίτητων βιταμινών, ισχυρών αντιοξειδωτικών και απαραίτητων διαιτητικών ινών, αναφέρει το Medical News Today.


Επιπλέον, εκτός από την κατανάλωση φρέσκων φρούτων στη φυσική τους μορφή, μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες παρασκευές. Για παράδειγμα, η αποξήρανση των φρούτων σε αφυγραντήρα τα κάνει να διαρκούν περισσότερο, ενώ εντείνει και τη γλύκα τους. Επίσης, ταα αφυδατωμένα φρούτα και άλλα προϊόντα αποξηραμένων φρούτων, όπως το δέρμα φρούτων, είναι ιδανικά για να τα παίρνετε εν κινήσει, ώστε να έχετε πάντα κάτι να τσιμπολογήσετε όταν λαχταράτε κάτι γλυκό. Από την άλλη, η κατάψυξη ανακατεμένων φρούτων σε καλούπια για σπιτικό παγωτό είναι ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσετε μια φρέσκια και υγιεινή εναλλακτική λύση.


Μερικές γλυκές εναλλακτικές στη λευκή ζάχαρη


Ενώ ορισμένες από τις εναλλακτικές λύσεις αντί της ζάχαρης είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες, όπως η στέβια, δεν χρειάζεται να απομακρυνθείτε πολύ από τη φύση για να πάρετε κάτι πιο υγιεινό και γλυκό. Στην πραγματικότητα, τα πιο φυσικά, λιγότερο επεξεργασμένα γλυκαντικά μπορούν να κάνουν τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα σας νόστιμα χωρίς επεξεργασμένους και εξευγενισμένους γλυκαντικούς παράγοντες και μπορεί ακόμη και να παρέχουν κάποια μορφή θρεπτικής ποιότητας.


Μέλι


Για παράδειγμα, γλυκαντικά όπως το μέλι μπορεί να μην επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος με τον ίδιο τρόπο όπως η λευκή ζάχαρη και να περιέχουν υγιή αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, εξηγεί του Medical News Today. Γενικά, τα λιγότερο επεξεργασμένα γλυκαντικά, όπως η μελάσα, είναι πιο ωφέλιμα από την ραφιναρισμένη ζάχαρη και έχουν εντυπωσιακές ιδιότητες για την υγεία, όπως αντιοξειδωτικά, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και βιταμίνη Β6, σύμφωνα με το Healthline. Άλλες εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης περιλαμβάνουν το σιρόπι σφενδάμου, το σιρόπι χουρμά, ακόμη και τη ζάχαρη καρύδας.

Η δημιουργία, λοιπόν, γλυκών σνακ που παρασκευάζονται με περισσότερα από αυτά τα είδη φυσικών γλυκαντικών μπορεί να προσφέρει μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στα γλυκά σας.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου