Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Δώρο Πάσχα: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς – Πώς υπολογίζεται

Τι πρέπει να κάνει ένας εργαζόμενος σε περίπτωση που δεν του καταβληθεί

Τη δυνατότητα να κλείσουν αρκετές «τρύπες» στον οικογενειακό προϋπολογισμό θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με το που θα τους καταβληθεί τo δώρο Πάσχα, το οποίο θα αποκτά μεγάλη σημασία και λόγω της ακρίβειας.

Έτσι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρο Πάσχα.

Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη, η οποία φέτος πέφτει στις 20 Απριλίου, ωστόσο ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Για το Δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.


Πώς υπολογίζεται

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Μπορείτε να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα στη σελίδα του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων εδώ.


Χαρτονομίσματα ευρώ

Τι πρέπει να κάνει ένας εργαζόμενος σε περίπτωση που δεν του καταβληθεί

Σε περίπτωση που το Δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου