Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Γιατί επιστρέφουν τα κιλά που χάσαμε;

Γιατί επιστρέφουν τα κιλά που χάσαμε;

Το να χάσεις βάρος μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά το να το κρατήσεις μακριά, είναι πιο δύσκολο – αλλά όχι για τους λόγους που μπορεί να πιστεύεις.

Η Σούζαν Ρόμπερτς, διευθύντρια του Εργαστηρίου Ενεργειακού Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης στο USDA Nutrition Center, έχει περάσει μεγάλο μέρος των τελευταίων δύο δεκαετιών μελετώντας τρόπους καταπολέμησης της επιδημίας της παχυσαρκίας που συνεχίζει να μαστίζει μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου.

Οι ειδικοί στην παχυσαρκία σε όλο τον κόσμο έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα. Αν και το να δεσμευτούν τα υπέρβαρα άτομα να χάσουν κιλά είναι συχνά σχετικά απλό βραχυπρόθεσμα, η αποτροπή τους από το να ανακτήσουν το χαμένο βάρος είναι πολύ πιο δύσκολη.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν , περίπου το 90% των ανθρώπων που χάνουν σημαντικά ποσά βάρους, είτε μέσω δίαιτας, δομημένων προγραμμάτων ή ακόμα και δραστικών βημάτων όπως η γαστρική χειρουργική, τελικά τα ανακτούν σχεδόν όλα.

Γιατί συβαίνει αυτό;

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η απάντηση βρίσκεται στη λειτουργία του μεταβολισμού μας, στο πολύπλοκο σύνολο χημικών αντιδράσεων στα κύτταρά μας, που μετατρέπουν τις θερμίδες που τρώμε στην ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας για να αναπνέει, να διατηρεί τις λειτουργίες των οργάνων και γενικά να μας κρατά ζωντανούς.

Όταν κάποιος ξεκινά μια νέα δίαιτα, ξέρουμε ότι ο μεταβολισμός αρχικά πέφτει – επειδή ξαφνικά καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, το σώμα ανταποκρίνεται καίγοντας τις με πιο αργό ρυθμό, ίσως μια εξελικτική απάντηση για την πρόληψη της πείνας – αλλά τι συμβαίνει στη συνέχεια τις επόμενες εβδομάδες, μήνες και χρόνια, είναι λιγότερο σαφές.

Οι συνέπειες για το πώς αντιμετωπίζουμε την παχυσαρκία μπορεί να είναι τεράστιες. Εάν ο μεταβολισμός πέσει και συνεχίσει να παραμένει χαμηλός κατά την απώλεια βάρους, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η δίαιτα πυροδοτεί έμφυτες βιολογικές αλλαγές που τελικά μας αναγκάζουν να τρώμε περισσότερο.

Εάν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, αυτό υποδηλώνει ότι η ανάκτηση βάρους οφείλεται στην επανάληψη κακών συνηθειών του παρελθόντος, με κοινωνικούς και πολιτιστικούς παράγοντες να μας βάζουν στον πειρασμό να επιστρέψουμε στην υπερκατανάλωση τροφής.

Οι επιστήμονες δεν κατέληξαν σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, βρίσκονται όμως σε καλό δρόμο και τα επόμενα χρόνια θα έχουμε τα αποτελέσματα όλων αυτών των ερευνών.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου