Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

«Καταλάβαμε τη Μαριούπολη» – Η εντολή Πούτιν για το Azovstal: Μην προχωρήσετε σε εισβολή, «να μην περάσει ούτε μύγα»

Εξελίξεις στην Ουκρανία

Οπρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την Πέμπτη τον ρωσικό στρατό να ακυρώσει τα σχέδια εισβολής στο εργοστάσιο Azovstal στην ουκρανική πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης και είπε ότι θέλει να συνεχιστεί ο αποκλεισμός του με ασφάλεια, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο Πούτιν έδωσε την εντολή στον Σεργκέι Σοϊγκού, τον υπουργό Άμυνάς του, ο οποίος είχε προηγουμένως πει στον Πούτιν ότι περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί μαχητές εξακολουθούσαν να βρίσκονται κρυμμένοι στο τεράστιο εργοστάσιο, το οποίο έχει ένα μεγάλο υπόγειο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το AFP, ο Πούτιν χαιρέτισε την «επιτυχή απελευθέρωση» της Μαριούπολης.

«Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το έργο της απελευθέρωσης της Μαριούπολης», δήλωσε ο Πούτιν στον Σεργκέι Σοϊγκού σε συνάντησή τους που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στον υπουργό του ότι θέλει να πολιορκηθούν οι τελευταίοι Ουκρανοί πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal, διότι μια επίθεση θα είχε μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, καθώς η ζώνη αυτή αποτελείται κυρίως από ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων στοών.

«Θεωρώ ότι δεν είναι αρμόζουσα η προτεινόμενη επίθεση στην βιομηχανική ζώνη. Διατάσσω να ακυρωθεί», δήλωσε ο Πούτιν.

«Θα πρέπει να σκεφτούμε (…) τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών μας και των αξιωματικών μας, δεν θα πρέπει να διεισδύσουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε κάτω από τη γη», συνέχισε. «Αποκλείστε όλη αυτήν την ζώνη κατά τρόπο που να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα».

Σε αυτές τις εκτεταμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ακόμη 2.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Πούτιν δεσμεύτηκε επίσης ότι θα σωθεί η ζωή αυτών που θα παραδοθούν.

«Προτείνετε για άλλη μια φορά σε όλους αυτούς, που δεν έχουν καταθέσει τα όπλα, να το κάνουν, η ρωσική πλευρά τούς εγγυάται ότι θα σωθεί η ζωή τους και ότι θα αντιμετωπιστούν με αξιοπρέπεια», σημείωσε, λέγοντας ότι στους τραυματίες που θα παραδοθούν θα παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με πυρά πυροβολικού και πυραύλους 1.001 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, μεταξύ των οποίων 162 θέσεις από τις οποίες εκτοξεύονταν πυρά.

Οι ρωσικές δυνάμεις και οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές έθεσαν επίσης υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Κρεμίνα στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη στη Μαριούπολη, τη στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Τέσσερα λεωφορεία που απομακρύνουν αμάχους κατάφεραν να αποχωρήσουν από την πόλη, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ. Οι απομακρύνσεις αμάχων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, γίνονται την ώρα που το λιμάνι αυτό στην Αζοφική Θάλασσα δείχνει να βρίσκεται στα πρόθυρα να περάσει στον έλεγχο των Ρώσων έπειτα από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία είναι πιθανό να αποτύχουν, καθώς συνέκρινε τη διεξαγωγή συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με τη διαπραγμάτευση με ένα κροκόδειλο.

Οι Ρώσοι «προωθούνται από χώρους συγκέντρωσης στο Ντονμπάς προς την Κραματόρσκ»

Στο μεταξύ, μονάδες του ρωσικού στρατού προωθούνται από χώρους συγκέντρωσης στο Ντονμπάς προς την Κραματόρσκ, η οποία συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς με ρουκέτες, αναφέρει συνοπτικό ενημερωτικό δελτίο του βρετανικού στρατού για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η δραστηριότητα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζει παράλληλα να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, καθώς επιδιώκει να προσφέρει υποστήριξη εκ του σύνεγγυς στις χερσαίες επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία και να καταστρέψει την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, κατά τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών του βρετανικού στρατού.


«Η Ρωσία πιθανόν επιθυμεί να δείξει πως κατήγαγε σημαντικές επιτυχίες» στον πόλεμο στην Ουκρανία ενόψει «του ετήσιου εορτασμού της Ημέρας της Νίκης την 9η Μαΐου», προστίθεται στο ενημερωτικό δελτίο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας. «Αυτό ίσως επηρεάσει το πόσο γρήγορα και σθεναρά (οι ρωσικές δυνάμεις) θα προσπαθήσουν να διεξαγάγουν επιχειρήσεις».

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου