Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία βομβαρδίζει Οδησσό, Μικολάιφ και Κίεβο – Σφυροκόπημα σε 114 στόχους

H Μόσχα μοιάζει να κλιμακώνει τα πλήγματά της στον νότο - Ο Μπάιντεν αρνείται πως η χώρα του εμπλέκεται σε πόλεμο δι’ ενδιαμέσων με τη Ρωσία

Η Ουκρανία συνεχίζει να σφυροκοπείται από τις ρωσικές δυνάμεις, σε έναν πόλεμο που συνεχίζεται για περισσότερους από δύο μήνες.

Η Οδησσός και η Μικολάιφ βομβαρδίστηκαν από στρατεύματα της Ρωσίας, ανέφεραν οι ουκρανικές τοπικές στρατιωτικές αρχές, καθώς η Μόσχα μοιάζει να κλιμακώνει τα πλήγματά της στη νότια Ουκρανία. Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επλήγησαν τουλάχιστον 114 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση των δυνάμεων της νότιας Ουκρανίας, η Μικολάιφ «χτυπήθηκε ξανά από πολλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Smerch» με αποτέλεσμα σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα να υποστούν ζημιές. Η διοίκηση, που ενημέρωσε σχετικά μέσω Facebook, δεν έκανε λόγο για απώλειες.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην Οδησσό, όπου πάντως ο Σερχίι Μπρατσούκ, ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, διαβεβαίωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα ελέγχει την κατάσταση, χωρίς να αναφερθεί σε ζημιές ή θύματα.


Και το Κίεβο έγινε χθες Πέμπτη στόχος ρωσικών βομβαρδισμών, στη διάρκεια της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ουκρανική πρωτεύουσα. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Ο ρωσικός στρατός έπληξε 114 στόχους


Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι επλήγησαν τουλάχιστον 114 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας «έπληξε 76 στρατιωτικούς στόχους», είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με τον οποίο ανάμεσα στους στόχους ήταν δύο αποθήκες πυρομαχικών, συγκεντρώσεις στρατευμάτων και οχηματοπομπές. Υπολόγισε ότι η ουκρανική πλευρά έχασε τουλάχιστον 320 στρατιώτες.

Ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον άλλων 38 στρατιωτικών στόχων, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως καταστράφηκαν έξι αποθήκες πυρομαχικών και καταρρίφθηκαν αρκετοί ουκρανικοί πύραυλοι Tochka-U.

Οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο, όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η Ουκρανία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες, η Ρωσία όμως έχει υποστεί πολύ περισσότερες»

Η Ουκρανία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στον πόλεμο με τη Ρωσία, όμως η Μόσχα έχει χάσει πολλούς περισσότερους στρατιώτες, υποστήριξε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο κ. Αρεστόβιτς χαρακτήρισε εξάλλου την κατάσταση στα μέτωπα δύσκολη, αλλά ελέγξιμη.

Αρνείται Μπάιντεν πως η χώρα του εμπλέκεται σε πόλεμο δι’ ενδιαμέσων με τη Ρωσία
 

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέρριψε χθες Πέμπτη την κατηγορία της Ρωσίας ότι οι ΗΠΑ και το NATO έχουν εμπλακεί σε πόλεμο δι’ ενδιαμέσων εναντίον της Μόσχας στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας ψευδή και ανησυχητική τη «ρητορική του Κρεμλίνου» και διαβεβαιώνοντας πως «δεν επιτιθέμεθα εμείς στη Ρωσία».

Η Ουάσινγκτον, είπε ο κ. Μπάιντεν, βοηθά το Κίεβο να αμυνθεί μετά τη ρωσική επίθεση. «Η Ρωσία είναι η επιτιθέμενη», επέμεινε και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να φροντίσει να λογοδοτήσει.

Αναφερόταν εμμέσως στα σχόλια του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος υπογράμμισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ και το NATO εμπλέκονται σε πόλεμο δι’ ενδιαμέσων εναντίον της Ρωσίας, με δεδομένες τις παραδόσεις μεγάλων ποσοτήτων οπλισμού στην Ουκρανία. Χαρακτήρισε τα όπλα αυτά θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους. Προειδοποίησε ακόμη ότι η τρέχουσα κατάσταση εγείρει κίνδυνο να ξεσπάσει 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο κ. Μπάιντεν αντέτεινε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για ό,τι κι αν κάνει η Ρωσία, αποκαλώντας ταυτόχρονα «ανεύθυνες» τις ρωσικές προειδοποιήσεις περί 3ου Παγκοσμίου Πολέμου και περί της ενδεχόμενης χρήσης πυρηνικών όπλων.

Προηγουμένως ο κ. Μπάιντεν δικαιολόγησε το αίτημα του το Κογκρέσο να εγκρίνει τη χορήγηση περισσότερων όπλων στο Κίεβο, αξίας 20 δισ. δολαρίων, τονίζοντας πως η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να παραμένει παθητικός παρατηρητής.

Το Κίεβο έχει ήδη λάβει 10 αντιαρματικά όπλα για κάθε ρωσικό τεθωρακισμένο, διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος, επιμένοντας ότι η Ουάσινγκτον «δεν επιτίθεται».

Η Μόσχα έκρινε εξάλλου χθες πως οι συνεχιζόμενες παραδόσεις τεράστιων ποσοτήτων οπλισμού στην Ουκρανία από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους «απειλούν την ασφάλεια της Ευρώπης».

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου