Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Πως θα αποτοξινωθείτε μετά το Πάσχα!

Πως θα αποτοξινωθείτε μετά το Πάσχα!

Με τον όρο «αποτοξίνωση» εννοούμε την κάθαρση του οργανισμού από τις τοξίνες που δημιουργούν επιβλαβείς τροφές, όπως η ζάχαρη, τα επεξεργασμένα προϊόντα, το αλκοόλ, κ.ά.

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ένα καταπληκτικό αυτόματο σύστημα απομάκρυνσης των τοξινών μέσω της ηπατικής, νεφρικής και εντερικής λειτουργίας. Συνεπώς, μια δίαιτα αποτοξίνωσης είναι μάλλον περιττή, αν όχι επικίνδυνη.

Παρόλα αυτά, καλό είναι, μετά από ένα φαγοπότι σαν αυτό του Πάσχα, πλούσιο σε θερμίδες, κορεσμένα λίπη και επικίνδυνα προϊόντα της θερμικής επεξεργασίας των τροφίμων, να φροντίσουμε να ξεκουράσουμε τον οργανισμό μας και να τον βοηθήσουμε να εκτελέσει τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσής του.

Πώς θα το κάνουμε αυτό; Σίγουρα, όχι με το να στερήσουμε από το σώμα μας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες ή τα λίπη. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να βάλουμε το σώμα μας σε κατάσταση άγχους, μέσω της οποίας, ο ίδιος ο οργανισμός μας θα παράξει απλά νέες τοξίνες.

Πείτε λοιπόν «όχι» σε επικίνδυνες δίαιτες, που αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από χυμούς φρούτων και αφεψήματα, ενώ για κανένα λόγο μην καταναλώνετε ξίδι εν είδει ροφήματος.Ακολουθήστε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά:

Βάλτε, χρώμα στο πιάτο σας, καταναλώνοντας τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, πολύχρωμες πιπεριές, καρότα, ντοματίνια, κράνα, μύρτιλα και άλλα. Θα ενυδατωθείτε, θα λάβετε πολύτιμες βιταμίνες και ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, απαραίτητα μέταλλα και φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην διαχείριση των επιπέδων της γλυκόζης αίματος, της χοληστερόλης και φυσικά στην απομάκρυνση των τοξινών.

Εντάξτε στην διατροφή σας με μέτρο “καλά” λίπη, όπως ελαιόλαδο, ελιές, αβοκάντο, ταχίνι, λιναρόσπορο, σπόρους κάνναβης, ανάλατα αμύγδαλα και καρύδια. Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, το σώμα μας, μετά από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κορεσμένου λίπους, χρειάζεται μονοακόρεστο και πολυακόρεστο λίπος για να εξισορροπήσει την κακή με την καλή χοληστερόλη.

Καταναλώστε οπωσδήποτε σε κάθε γεύμα μικρές ποσότητες άπαχων πρωτεϊνών, που θα βρείτε στο ασπράδι του αυγού, τα όσπρια, το στήθος κοτόπουλου, τα λευκά ψάρια, τα τυριά τύπου cottage και τα light γαλακτοκομικά προϊόντα.

Προτιμήστε υδατανθρακούχα τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, πλούσια σε φυτικές ίνες, που θα βρείτε σε αφθονία στα όσπρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης, το αναποφλοίωτο ρύζι, την κινόα και τις γλυκοπατάτες.

Πιείτε αρκετό καθαρό νερό.

Περπατήστε, χορέψτε, κάντε τζόγκινγκ, γενικά ασκηθείτε.

Αποφύγετε τα γλυκά, την ζάχαρη, την υπερβολική κατανάλωση αλατιού, τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά.

Της Κωνσταντίνας Αντωνίου Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου