Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Λήγει ή όχι ο καφές;

Πώς επηρεάζεται το άρωμα και το γευστικό προφίλ του

Για πολλούς η συνήθεια του καφέ το πρωί μοιάζει με καθημερινή ιεροτελεστία, από την οποία δεν παρεκκλίνουν ούτε μια φορά.

Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που συνειδητοποιήσετε πρωί πρωί ότι ο καφές που ετοιμάζεστε να παρασκευάσετε έχει λήξει -και έχετε ξεμείνει από stock στο ντουλάπι σας;

Λήγει ή όχι ο καφές;


Λοιπόν, τεχνικά, τουλάχιστον, δεν συμβαίνει τίποτα. Σύμφωνα με το Atlas Coffee Club, ο καφές δεν μπορεί να λήξει με την ίδια έννοια που μπορεί να χαλάσει το γάλα ή άλλα τρόφιμα στο ψυγείο. Εάν ο καφές, είτε αλεσμένος είτε ολόκληροι κόκκοι, διατηρείται στεγνός και φυλάσσεται πάντα σε σφραγισμένη συσκευασία, μπορεί να διατηρηθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν ημερομηνίες λήξης στη συσκευασία του καφέ, όπως πρέπει να υπάρχουν για όλα τα αναλώσιμα τρόφιμα, αλλά ένα φλιτζάνι καφέ που παρασκευάζεται από κόκκους που έχουν λήξει είναι απίθανο να σας αρρωστήσει.

Τι συμβαίνει στον καφέ όσο περνάει ο καιρός


Σύμφωνα με τo Healthline, υπάρχει μια ατυχής έλλειψη έρευνας -και επομένως πληροφοριών- σχετικά με τη σωστή αποθήκευση και ασφάλεια του καφέ,  έτσι πολλά από τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τις ημερομηνίες λήξης του καφέ δεν είναι σαφή. Γενικά, εάν ο καφές σας έχει αποθηκευτεί σωστά σε δροσερό, ξηρό χώρο, δεν θα χαλάσει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή καφέ, αν και, στην περίπτωση που αποφασίσατε να πετάξετε εκείνους τους παλιούς κόκκους, κανείς δεν θα σας κατηγορούσε.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι παλιοί κόκκοι καφέ είναι ακριβώς ίδιοι σε άρωμα και γεύση όπως όταν τους αγοράσατε. Μπορεί να μην χαλάνε, αλλά πολλοί λάτρεις του καφέ επιμένουν ότι το άρωμα και το γευστικό προφίλ του καφέ αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

Ως πολύ γενικό κανόνα, το Healthline εξηγεί ότι ολόκληροι κόκκοι καφέ διατηρούν τη φρεσκάδα τους για περίπου τρεις έως τέσσερις εβδομάδες μετά το άνοιγμα μιας συσκευασίας. Ο προαλεσμένος καφές διαρκεί περίπου το μισό χρόνο. Αν σκοπεύετε να τελειοποιήσετε τη γεύση του εσπρέσο σας ή να φτιάξετε ένα από τα πολλά ροφήματα καφέ, προσέξτε πώς αποθηκεύετε τον καφέ σας και πόσο καιρό έχει μείνει στο ντουλάπι σας.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου