Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Ευλογιά των πιθήκων – Καθηγητής Μικροβιολογίας: Εύκολα μπορεί να γίνουν 10.000 τα κρούσματα παγκοσμίως

Δεν έχει την τάση μεγάλης εξάπλωσης, είναι ήπια νόσος ενώ υπάρχουν δύο εμβόλια που κυκλοφορούν, τόνισε

Ανεμοβλογιά έχει τελικά ο τουρίστας που μεταφέρθηκε στην Αθήνα από την Κεφαλονιά και είναι ήδη καλύτερα.

Η περίπτωσή του σήμανε συναγερμό, ενώ ο καθηγητής μικροβιολογίας στο «Αττικόν» Σπύρος Πουρνάρας εξήγησε σήμερα πως κλινική εικόνα της ανεμοβλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων είναι παρόμοια, και μάλιστα τα εμβόλια για τις δύο νόσους είναι παρόμοια σε διαφορετικές εκδόσεις.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής είπε ακόμη πως μέσα σε 10 – 15 ημέρες, τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως έφτασαν τα 140, «αυτά πολύ εύκολα μπορεί να γίνουν 5.000 – 10.000».

Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός καθώς, όπως είπε, η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει την τάση μεγάλης εξάπλωσης, είναι ήπια νόσος ενώ υπάρχουν δύο εμβόλια που κυκλοφορούν και ένα σε προχωρημένο στάδιο έρευνας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πριν την έκθεση αλλά και λίγο μετά την έκθεση στον ιό.

Μεταδίδεται παγίως με το αναπνευστικό και με τη στενή επαφή, τα κλινοσκεπάσματα για παράδειγμα και κάποιος πρέπει να μείνει πολύ ώρα με τον άνθρωπο που νοσεί προκειμένου να κολλήσει.

Επεσήμανε επίσης, ότι για πρώτη φορά υπάρχει η υπόθεση ότι μεταδίδεται και με τη σεξουαλική επαφή, κάτι που δεν υπήρχε έως τώρα στη βιβλιογραφία.

Για το ενδεχόμενο επιστροφής της μάσκας λόγω της ευλογιάς των πιθήκων, ανέφερε ότι είναι ακραίο μέτρο και πως δεν θα πρέπει να δημιουργείται πρώιμη αναστάτωση.

Δειτε το βιντεο εδω 

«Ας περιμένουμε όμως λίγο να ισορροπήσει. Ας μην είμαστε βιαστικοί. Ούτε να φοβόμαστε, ούτε να εφησυχάζουμε», τόνισε ο καθηγητής.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου