Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Ευλογιά των πιθήκων: Πώς κολλάει, πόσο πιθανή είναι η διατήρηση της μάσκας

«Η θνητότητα του ιού είναι μικρή» λέει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου

Τους τρεις τρόπους που κολλάει η ευλογιά των πιθήκων ανέφερε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Όπως είπε προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία «δεν φαίνεται να έχουν σχέση με τις ενδημικές περιοχές όπου υπάρχει ο ιός, όπως η Αφρική».

«Με το αναπνευστικό σύστημα, δηλαδή με μεγάλα σταγονίδια, σε αντίθεση με τον COVID. Μπορεί να κολλήσει αν έρθει σε επαφή με τα εξανθήματα του ασθενή, αλλά και αν κάποιος έρθει σε επαφή με τα σεντόνια ή τα ρούχα του ασθενή» ανέφερε για τους τρόπους που κολλάει.

«Η θνητότητα του ιού είναι μικρή. Το ECDC θα δώσει πιθανώς οδηγίες για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων. Θα πρέπει να γίνεται έγκαιρη διάγνωση» ανέφερε η επιδημιολόγος.
Τα συμπτώματα

Τα ανησυχητικά συμπτώματα που θα πρέπει να κινητοποιήσουν κάποιον και να απευθυνθεί στον γιατρό για την ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με την κ. Ψαλτοπούλου είναι: αρχικά ο πυρετός, η κόπωση και η λεμφαδενοπάθεια, και μυικοί πόνοι καθώς και η εμφάνιση του εξανθήματος, που ξεκινάει από το πάνω μέρος του σώματος, πάει προς τα κάτω και αλλάζει μορφή.

Για το ενδεχόμενο να επιστρέψει η μάσκα λόγω της ευλογιάς των πιθήκων η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αν υπάρξει αύξηση στην συρροή των κρουσμάτων. Σχετικά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια της ευλογιάς, η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε πως πιστεύεται ότι υπάρχει συσχέτιση και το εμβόλιο που ήδη υπάρχει και πιθανόν μας καλύπτει. Ωστόσο, σημείωσε ότι αναμένονται συστάσεις από τον ECDC.

πηγη 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου