Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Φυσικές λύσεις για να απαλλαγείτε από τους ενοχλητικούς μύκητες στα νύχια

Τα παχιά, κίτρινα νύχια των ποδιών που σπάνε εύκολα στις άκρες είναι σημάδι ότι υπάρχουν μύκητες που αναπτύσσονται κάτω από το νύχι. 

Οι κοινές, καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να σας εκθέσουν σε μύκητες στα πόδια και όσο πιο δραστήριοι και σε φόρμα είστε, τόσο μεγαλύτερος μπορεί να είναι ο κίνδυνος σας.

Πέρα από την αντιμυκητιασική αγωγή που θα συστήσει ο γιατρός, υπάρχουν και αρκετές φυσικές λύσεις για να απαλλαγείτε από τους ενοχλητικούς μύκητες.

Φυσικές λύσεις για να απαλλαγείτε από τους ενοχλητικούς μύκητες στα νύχια

Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα έχει πολλές χρήσεις εκτός… κουζίνας. Εκτός του ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας και βελτιώνει τη στοματική υγεία, βοηθά και στην αντιμετώπιση των μυκήτων στα νύχια.

Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη στην επιθεώρηση Mycopathologia, η μαγειρική σόδα απέτρεψε την ανάπτυξη των μυκήτων σε ποσοστό 79% των περιπτώσεων, ενώ σε ένα επιπλέον 17% μείωσε τον ρυθμό πολλαπλασιασμού των μυκήτων.

Η δράση της αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι απορροφά την περιττή υγρασία, η οποία λειτουργεί ευνοϊκά για την ανάπτυξη και την εξάπλωση των μυκήτων. Για να τη χρησιμοποιήσετε, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να την πασπαλίσετε στο εσωτερικό της κάλτσας ή του παπουτσιού.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια πάστα με μαγειρική σόδα και νερό, να την απλώσετε απευθείας επάνω στο πάσχον νύχι για 10 λεπτά και στη συνέχεια να ξεπλύνετε με άφθονο νερό.

Ξύδι

Αν και δεν έχει δοκιμαστεί σε κλινικές έρευνες, έχει παρατηρηθεί εμπειρικά ότι το ξύδι μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς άλλες θεραπείες για μύκητες, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ποδιών. Μπορείτε να το εφαρμόσετε απευθείας επάνω στο νύχι με ένα κομμάτι βαμβάκι ή να αναμείξετε σε μια λεκάνη νερό και ξίδι (δύο μέρη νερό, ένα μέρος ξίδι) και να μουλιάσετε για λίγη ώρα τα πόδια.

Στοματικό διάλυμα

Αρκετά στοματικά διαλύματα που υπάρχουν στο εμπόριο έχουν αντιμυκητιασική δράση, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Oral Diseases. Συστατικά που φάνηκε να εξουδετερώνουν σε αξιόλογο βαθμό τους μύκητες ήταν κυρίως η χλωρεξιδίνη (chlorhexidine) και το κετυλπυριδίνιο χλωριούχο (cetylpyridinium chloride). Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όπως και το ξίδι, είτε απευθείας επάνω στο νύχι είτε σε συνδυασμό με νερό.

Σκόρδο

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη στο περιοδικό Journal de Mycologie Médicale, το σκόρδο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την εξουδετέρωση των μυκήτων. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε και μια δεύτερη μελέτη, στο περιοδικό The Egyptian Journal of Medical Microbiology αναφορικά με το έλαιο του σκόρδου. Για να χρησιμοποιήσετε το σκόρδο στο σπίτι, μπορείτε να πολτοποιήσετε μερικές σκελίδες και να εφαρμόσετε την πάστα επάνω στο πάσχον νύχι για μισή ώρα περίπου, προτού ξεπλύνετε με άφθονο νερό.

Αιθέρια έλαια

Αντιμυκητιασική δράση έχουν μεταξύ άλλων το αιθέριο έλαιο της λεβάντας, του γιασεμιού και του ιλάνγκ ιλάνγκ. Τα έλαια αυτά δεν πρέπει να εφαρμόζονται αδιάλυτα, αλλά να συνδυάζονται με κάποιο έλαιο βάσης όπως το καρυδέλαιο, το σταφυλέλαιο, το χοχόμπα ή το ελαιόλαδο.

πηγη 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου