Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Γυμναστική: Πώς οι ασκήσεις για τα πόδια μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς σας

Ποιες και για πόση ώρα ενδείκνυνται

Οι ασκήσεις για τα πόδια έχουν σκοπό να σμιλεύσουν, να τονώσουν και δυναμώσουν το σώμα.

Ενώ οι έρευνες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα των ασκήσεων ενδυνάμωσης για την καύση θερμίδων, αυτό δεν είναι το μόνο εντυπωσιακό όφελος για την υγεία.

Γυμναστική: Πώς οι ασκήσεις για τα πόδια μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς σας


Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Medicine and Science in Sports and Exercise, η προπόνηση με αντιστάσεις υποστηρίζει το συνολικό καρδιαγγειακό σας σύστημα και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων, των καρδιακών προσβολών και των θανάτων που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις.

Συνήθως, οι αερόβιες ασκήσεις όπως το τρέξιμο, το περπάτημα, η ποδηλασία και η κολύμβηση σχετίζονται με τη βελτίωση των καρδιακών παθήσεων, εξηγεί η Cleveland Clinic. Ωστόσο, αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην προπόνηση δύναμης και τα οφέλη της όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, διαπιστώνοντας ότι ακόμη και οι μικρότερες ποσότητες μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά, αναφέρει το healthdigest.com.


Ο περικαρδιακός και ο επικαρδιακός λιπώδης ιστός έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στις καταστάσεις καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με το Journal of the American Heart Association. Όταν αυτές οι λιπώδεις πλάκες και ιστοί συσσωρεύονται στις αρτηρίες, μπορεί να οδηγήσουν σε παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά, αλλά η προπόνηση αντίστασης ανεξάρτητα από την προπόνηση cardio μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση αυτού του φαινομένου. Συγκεκριμένα, οι ασκήσεις με βάση τη δύναμη από μόνες τους (ή σε συνδυασμό με αερόβιες ασκήσεις) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των πιθανοτήτων παχυσαρκίας, σύμφωνα με μια μελέτη παρατήρησης του 2021 που δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine.

Πόση προπόνηση ενδυνάμωσης είναι απαραίτητη;


Σύμφωνα με την Mayo Clinic, ο μέσος ενήλικας θα πρέπει να συμμετέχει σε ασκήσεις ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, με στόχο την ενδυνάμωση όλων των μεγάλων μυϊκών ομάδων. Ο στόχος είναι να κουραστούν οι μύες των ποδιών μέσα από απαιτητικές ασκήσεις που ταυτόχρονα τους ενδυναμώνουν. Αυτό προκαλεί βλάβη στις μυϊκές ίνες και αναγκάζει το σώμα να επιδιορθώσει τους μυς, κάνοντάς τους τελικά πιο δυνατούς, σημειώνει το MedicalNewsToday.

Ο Duck-chul Lee, αναπληρωτής καθηγητής κινησιολογίας στο Iowa State University, μοιράστηκε με το ScienceDaily ότι ακόμη και δύο σετ μιας άσκησης με αντιστάσεις είναι ευεργετικά και χρειάζονται λιγότερο από πέντε λεπτά για να ολοκληρωθούν. «Η ανύψωση οποιουδήποτε βάρους που αυξάνει την αντίσταση στους μύες σας είναι το κλειδί», δήλωσε ο Lee στο δημοσίευμα. «Οι μύες μου δεν γνωρίζουν τη διαφορά αν σκάβω στην αυλή, αν κουβαλάω βαριές σακούλες για ψώνια ή αν σηκώνω έναν αλτήρα».

Είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας καθώς γυμνάζεστε με βάρη, ώστε να προκαλείτε αποτελεσματικά τους μυς σας. Διατηρήστε τη σωστή φόρμα και τεχνική και ενεργοποιήστε τον πυρήνα σας, ενώ παράλληλα ενεργοποιείτε τους μυς των ποδιών σας. Θυμηθείτε να μην υπερπροπονείστε, καθώς οποιαδήποτε άρση βάρους πάνω από μία ώρα δεν έχει περαιτέρω οφέλη για την υγεία της καρδιάς, τονίζει το ScienceDaily. 

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου