Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Η λιγότερο γνωστή «δίδυμη» της ενδομητρίωσης: Αδενομύωση

Η αδενομύωση είναι μια καλοήθης – δηλαδή, μη καρκινική – κατάσταση. 

Είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ο αριθμός των γυναικών που έχουν, καθώς πολλές μπορεί να μην γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτή τη γυναικολογική πάθηση.

Ωστόσο, μια μελέτη διαπίστωσε ότι εντοπίζεται αδενομύωση στο 34% των γυναικών ηλικίας 18-30 ετών.

Τα συμπτώματα της αδενομύωσης περιλαμβάνουν:

  •     βαριές περιόδους, ή μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας
  •     επώδυνες ή ακανόνιστες περιόδους
  •     προεμμηνορροϊκός πυελικός πόνος και αισθήματα βάρους ή δυσφορίας στη λεκάνη
  •     προβλήματα με τη γονιμότητα
  •     πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ή κινήσεις του εντέρου (λιγότερο συχνό).

Ο καθηγητής Andrew Horne , καθηγητής γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Ηνωμένο Βασίλειο, και εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου (RCOG), εξηγεί την κατάσταση στο Medical News Today :

«Η αδενομύωση εμφανίζεται όταν τα κύτταρα που αποτελούν την επένδυση της μήτρας βρίσκονται στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βαριές και/ή επώδυνες περιόδους, καθώς και πυελικό πόνο και δυσφορία. Το ένα τρίτο των γυναικών με αδενομύωση δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα, αλλά κάποιες μπορεί να έχουν συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και η αδενομύωση μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας».

Οι γιατροί περιέγραψαν για πρώτη φορά την αδενομύωση το 1947, έχοντας εξετάσει σχεδόν 2.000 μήτρες μετά από υστερεκτομή, τη χειρουργική αφαίρεση της μήτρας. Μέχρι πρόσφατα, η ιστολογική εξέταση της μήτρας ήταν ο μόνος τρόπος διάγνωσης της αδενομύωσης.

Ωστόσο, οι βελτιώσεις στην τεχνολογία απεικόνισης, δείχνουν ότι οι γιατροί μπορούν πλέον να ανιχνεύσουν την αδενομύωση με υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία (MRI ). Έτσι, οι γιατροί μπορούν τώρα να θεωρήσουν την πάθηση ως πιθανή αιτία μη φυσιολογικής αιμορραγίας της μήτρας, εμμηνορροϊκού πόνου ή προβλημάτων γονιμότητας σε έναν νεότερο πληθυσμό.

Προβλήματα διάγνωσης της αδενομύωσης

Στο παρελθόν, η αδενομύωση μπορούσε να διαγνωστεί μόνο μετά από υστερεκτομή, μια διαδικασία που εκτελείται συχνά σε γυναίκες κατά την περιεμμηνόπαυση. Έτσι οι γιατροί θεώρησαν ότι η πάθηση περιοριζόταν σε γυναίκες που πλησιάζουν στο τέλος της αναπαραγωγικής τους ηλικίας, ιδιαίτερα σε εκείνες που είχαν υποβληθεί σε πολλές εγκυμοσύνες ή χειρουργικές επεμβάσεις της μήτρας, όπως π.χ.τοκετός με καισαρική τομή.

Ακόμη και με την πρόοδο στην απεικόνιση, η διάγνωση της αδενομύωσης μπορεί να αποτελεί πρόκληση, καθώς άλλες γυναικολογικές παθήσεις, όπως η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα της μήτρας , προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Επιπλέον, οι καταστάσεις εμφανίζονται συχνά μαζί – μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες με αδενομύωση είχαν επίσης ινομυώματα της μήτρας.

«Η κλινική διάγνωση της αδενομύωσης είναι δύσκολη, λόγω της μη ειδικής φύσης των συμπτωμάτων. Επιπλέον, μέχρι πολύ πρόσφατα, η διάγνωση της αδενομύωσης απαιτούσε την ανάλυση της μήτρας μετά από υστερεκτομή. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στις τεχνικές απεικόνισης είχαν αντίκτυπο στην ανίχνευση της αδενομύωσης και το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία είναι πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενα διαγνωστικά εργαλεία», λέει ο καθηγητής Andrew Horne.

Ωστόσο, η διάγνωση εξακολουθεί να μην είναι πάντα απλή, όπως είπε στο MNT η Δρ Sherry A. Ross, ειδική στην υγεία των γυναικών στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια .

«Οι επώδυνες περίοδοι με βαριά και ακανόνιστη αιμορραγία μπορούν να παρατηρηθούν σε μια σειρά από άλλες ιατρικές καταστάσεις, επομένως η σύνδεση όλων των συμπτωμάτων μπορεί να είναι δύσκολη. Η αδενομύωση μπορεί επίσης να συνυπάρχει με ινομυώματα και ενδομητρίωση», εξήγησε η Δρ. Ρος.

«Πολλοί ειδικοί εξακολουθούν να έχουν διαφωνίες σχετικά με τον ορισμό και την ταξινόμηση της απεικόνισης και της παθολογίας που προκαλείται από την αδενομύωση», συνέχισε.
Θεραπεία

Οι θεραπείες για την αδενομύωση είναι παρόμοιες με εκείνες που προσφέρονται για άλλες παθήσεις της εμμήνου ρύσεως, όπως υπογράμμισε η Δρ. Ρος: «Οι καλύτερες θεραπευτικές επιλογές για κάποιον με αδενομύωση που εξακολουθεί να θέλει να συλλάβει θα εξαρτηθούν από τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι χρήσιμα για τις κράμπες της περιόδου και τον πυελικό πόνο. Το αντισυλληπτικό χάπι και το σπιράλ προγεστερόνης θα ελέγξουν τις βαριές και ακανόνιστες περιόδους και τις κράμπες της περιόδου».

Οι ορμονικές θεραπείες μπορεί επίσης να έχουν άλλα οφέλη.

Η μακροχρόνια ορμονική αντισύλληψη αποτρέπει] πολλαπλασιασμό του ενδομητρικού ιστού, που καθιστά λιγότερο πιθανό τον ενδομητρικό ιστό να εισβάλει στο μυομήτριο, δηλαδή το[μυϊκό τοίχωμα της μήτρας.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Βρειτε μας στο Facebook

Φιλικα ιστολογια



Popular Posts

Blog Archive

Copyright © Boom24.gr | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com